2024. április 20., szombat

Megkezdik az orosz reaktorok építését Iránban

Heteken belül megkezdik az új orosz atomreaktorok építését Iránban, a Roszatom két éven belül export portfóliójának 160 milliárd dollárra emelkedésére számít.

A Fars News Agency jelentése szerint heteken belül megkezdik az új közös orosz-iráni atomerőművek építését. Még 2014 végén állapodtak meg nyolc orosz atomreaktor építésében, de a mostani hír arra utal, hogy a tervek végrehajtását felgyorsítják, tekintettel a Teherán elleni szankciók tervezett feloldására. Ugyancsak a jövő év elején kezdik meg az orosz atomerőmű építését Egyiptomban, és folytatják a munkát a törökországi reaktoron. 

A TASZSZ értesülései szerint a Roszatom 2 éven belül 160 milliárd dollárra tervezi emelni külföldi projektjeinek portfólióját, amely 2015-ben már meghaladta a 110 milliárdot. Kirill Komarov, a cég vezérigazgatójának első helyettese elmondta, hogy 5 éven belül 30-40 új atomreaktor építéséről fognak szerződést kötni, de a portfóliónak eleme például az üzemanyag-szállítás, a karbantartás, pótalkatrész-ellátás és a régi erőművek korszerűsítése is.