2024. április 19., péntek

Al-Bagdadi karácsonyi fenyegetése

Az Iszlám Állam (IÁ) elleni orosz és amerikai légicsapások nem gyengítették meg a dzsihadista szervezetet, sőt pont ellenkezőleg, „keményebbé tették” azt – ezt állította egy, a csoport vezetőjének tulajdonított, szombaton nyilvánosságra került üzenet, amely a zsidókat is megfenyegeti.

Az IÁ-hoz közeli Twitter-migroblogokon terjesztett, Abu Bakr al-Bagdadinak tulajdonított hangfelvételen a szervezet önjelölt „kalifája” arról beszél, hogy „államában” minden a legnagyobb rendben megy, és „minél hevesebb a háború ellene, annál tisztább és keményebb lesz” a dzsihadista csoport.

Az IÁ vezetője a felvételen bírálta a Szaúd-Arábia által a dzsihadistákkal szemben életre hívott muszlim összefogást, és azt mondta, hogy ha az „valóban iszlám koalíció lenne, akkor megszabadította volna magát zsidó és keresztes uraitól, és a zsidók kiirtását és Palesztina felszabadítását tűzte volna ki célul”.

Az izraeli zsidóknak Bagdadi azt üzente, hogy „minden nappal közelebb kerül hozzájuk” az IÁ, és rejtőzködniük kell majd a dzsihadisták „kövei elől”. Ezzel párhuzamosan a muszlim országokat arra szólította fel, hogy csatlakozzanak az IÁ harcához, mert ez vallási kötelességük.

A felvétel valódiságát független forrásokból egyelőre nem lehetett megállapítani.

Szombati jelentések szerint a nap folyamán az Egyesült Államok által támogatott szíriai kurd és arab fegyveresek ellenőrzésük alá vettek egy kulcsfontosságú gátat az IÁ székhelyének számító kelet-szíriai Rakka közelében. Szintén szombaton az ENSZ szíriai különmegbízottja, Staffan de Mistura közölte, hogy a tervek szerint január 25-én kezdődhetnek meg a béketárgyalások a szíriai rezsim és az ellenzéki fegyveres csoportok között. Az első találkozóra a korábbi tervek szerint január elsejéig kellett volna sort keríteni, de pénteken az egész folyamattal kapcsolatban súlyos kételyek merültek fel, miután egy – jelentések szerint orosz – légicsapás végzett az egyik legerősebb felkelőszervezetnek számító Dzsais Al-Iszlám (Az Iszlám Hadsereg) vezetőjével.