2024. április 20., szombat

A szerbiai gazdaság motorja

Jubileumot ünnepelt a gazdasági kamara

Ünnepi ülést tartott kedden este a városháza dísztermében a Szabadkai Regionális Gazdasági Kamara, így emlékezve meg fennállásának 40 éves évfordulójáról és a kamarai rendszer fennállásának 165 éves évfordulójáról.

Slobodan Vojinović, a kamara elnöke ünnepi beszédében kiemelte, az észak-bácskai és Tisza menti régiót tömörítő intézmény munkája országos szinten is kiemelkedő.

– Azt hiszem, elmondható, hogy ezen térség gazdasága az ország gazdaságának mozdonya, a Belgrád és Budapest között kiépülő új vasútvonalon. Büszkék vagyunk arra, hogy régiónk vállalatai közül sokan meg tudtak felelni az Európai Unió szigorú feltételeinek és egészen biztosan az egyetlen térség vagyunk, amely teljes kivitelének 78 százalékát bonyolítja az EU-val, és a külkereskedelmi cserében többletet tudott megvalósítani – hangsúlyozta a kamara elnöke, hozzátéve, az elmúlt évben a régió gazdasága 700 millió dolláros bevételt valósított meg. Mint mondta, az előttünk álló év nehéz lesz, de a gazdasági tényezők összefogásával és a hatalommal való együttműködés által sikerül majd megbirkózni a kihívásokkal.

A Szabadkai Regionális Gazdasági Kamara hat önkormányzat: Szabadka, Topolya, Kishegyes, Zenta, Magyarkanizsa és Ada vállalkozóit tömöríti. Maglai Jenő polgármester felszólalásában elsősorban arról beszélt, hogy a városnak termékeny együttműködése van a kamarával.

– Közös munkával elérhetjük, hogy a régió gazdasága a vajdasági, de akár az országos fejlődés húzóereje is legyen. A szabadkai gazdasági folyamatosan pozitív eredményeket produkál, volt néhány beruházás, amelyek munkahelyek nyitását eredményezik, folyamatosan csökken a munkanélküliek száma, reményeink szerint ez az elkövetkező években is folytatódik. Új beruházókra számítunk a Gazdasági-Technológiai Parkok keretén belül, a Contintental, az Ametek új csarnokokat építenek, Mišićevón a Patent Co is építkezik, attól tartok, egy éven belül munkaerőhiánnyal szembesülünk – mondta el a polgármester.

A jubileum kapcsán díjakat is osztottak. A Szabadkai Regionális Gazdasági Kamara éves díját a következő vállalatoknak ítélte oda: a kishegyesi Agrokons Kft.-nek, a szabadkai ATB Sever vállalatnak, a mišićevói Patent Co. Kft.-nek, a zentai Rasco Tamp Kft.-nek és a bácskossuthfalvi Metal Corpnak.

A kamara aranyjelvényét a következő személyek érdemelték ki: Predrag Đurović (Szabadka), prof. dr. Nenad Vunjak (Szabadka), Gojko Muhadinović (Topolya), dr. Jelena Šavanja (Szabadka), Bunford Tivadar (Szabadka), Ivan Vojnić Tunić (Szabadka). Az ezüstjelvényt a következők vehetik át: Slavko Kos (Ada), Csíkos József (Szabadka), Bálint Frigyes (Magyarkanizsa), Petar Terzić (Zenta), Duma Margit (Horgos), Predrag Petričević (Szabadka), Ivan Radisavljević (Topolya), Đorđe Erdelji (Szabadka), Carmine Tarallo (Szabadka), Aleksandra Aleksić (Szabadka), Kovács Gábor (Szabadka), Milan Dragosavac (Topolya), Kátai Géza (Kishegyes), Rác Szabó Róbert (Zenta)