2024. március 29., péntek

Váratlanul Pakisztánba érkezett Narendra Modi indiai miniszterelnök

Váratlan pakisztáni megállót iktatott be külföldi programjába Narendra Modi indiai miniszterelnök pénteken, hogy találkozzon pakisztáni kollégájával, Navaz Sariffal több mint egy évtizeddel azután, hogy utoljára indiai kormányfő járt a rivális országban.

A pakisztáni állami televízió élő adásban közvetítette, amint Sarif megöleli Modit, miután annak repülőgépe leszállt a kelet-pakisztáni Lahor város repülőterén.

A pakisztáni miniszterelnöki hivatal egy szóvivőjének közlése szerint a két kormányfő a kétoldalú viszony kérdéseinek sorát vitatja meg az előre be nem jelentett találkozón, köztük a vitatott hovatartozású himalájai térség, Kasmír ügyét.
Modi oroszországi látogatásáról hazatérőben iktatta be a pakisztáni megállót, közvetlenül Kabulban tett villámlátogatása után, ahol az afgán parlament indiai segítséggel megépített új épületegyüttesét avatta fel.
Az indiai és a pakisztáni kormányfő a novemberi párizsi klímacsúcs alkalmával egy rövid beszélgetéssel újította fel a két ország magas rangú találkozóinak sorát, hogy folytassák a szélsőséges fegyveres támadások miatt megszakadt kétoldalú megbékélési tárgyalásokat, és enyhítsenek a két rivális ázsiai atomhatalom között évtizedekre visszanyúló bizalmatlanságon.
Narendra Modi egy közeli munkatársa a Reuters hírügynökségnek pénteken azt mondta, hogy a miniszterelnök és nemzetbiztonsági tanácsadója, Adzsit Doval spontán döntést hozott a pakisztáni látogatás beiktatásáról. Ez azonban nem jelenti az indiai álláspont hirtelen elmozdulását.
Ugyanakkor "világos jelzés" akar lenni arra vonatkozóan, hogy Modi tevékeny szerepet kíván vállalni a kétoldalú viszony javítása érdekében - mondta.