2024. április 16., kedd

Elfogadták a jövő évi költségvetést

A városi képviselő-testület idei utolsó értekezletén a 2016-os városi költségvetés elfogadása mellett több határozat is született, így például az egészségügyi intézmények új nyitva tartási idejéről, az anyakönyvi szolgáltatások központosításáról, a szociális szolgáltatások fejlesztési stratégiájáról, a sporttevékenység fejlesztéséről, végül kinevezték a megbízott városi vagyonjogi ügyészt.


Legnagyobb vitát a költségvetési határozat váltott ki. A vkt alelnöke, Miodrag Sekulić fölrótta az ellenzéknek, hogy egyetlen észrevételt se tett a költségvetés tervezetére. Többen nehezményezték, hogy a városi kasszából hiányoznak a beruházásokat ösztönző eszközök, több észrevételt tettek a szerződéses szolgáltatásokra és az útiköltségekre tervezett összegekre. Végül a 61 tagú testület 41 képviselője megszavazta a jövő évi büdzsét.


A 2015-ös költségvetés tervezésekor a bevétel összegének egyötödével elszámolta magát a vkt, ezért most óvatosabb volt, és szinte minden területen kevesebbet számolt, így kevesebbet kapnak a helyi közösségeknek, a sportklubok, a tanügy, az idegenforgalmi szervezet, viszont a város fejlesztési ügynökségének az idei 3 helyett 10 millió dinár áll majd rendelkezésére. Új közvetlen fölhasználók is megjelentek a költségvetésben, amelynek bevételi oldala mintegy 2 milliárd 602 millió, a kiadási pedig meghaladja a 2 milliárd 900 millió dinárt. A 302 millióra rúgó költségvetési deficitet a privatizációs bevételből és hosszú lejáratú bankhitelből kívánja pótolni a város.