2024. április 25., csütörtök

A díjazottak: Utasi Csilla, Szalma Viktória és Lajkó Félix

Szerdán ünnepélyes keretek között átadták a Híd Irodalmi Díjat, a Forum Képzőművészeti Díjat és a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat az újvidéki Forum Könyvkiadóban
Szalma Viktória és Lajkó Félix a díjátadón (Dávid Csilla felvétele)

Szalma Viktória és Lajkó Félix a díjátadón (Dávid Csilla felvétele)

A Híd Irodalmi Díjat Utasi Csilla, a Forum Képzőművészeti Díjat Szalma Viktória érdemelte ki, a Vajdasági Magyar Művészeti Díjjal pedig Lajkó Félixet tüntették ki.

A Híd Irodalmi Díj bírálóbizottsága – Berényi Emőke, Harkai Vass Éva, Patócs László, Piszár Ágnes és Sági Varga Kinga (elnök) – a 2014. évi Híd Irodalmi Díjat Utasi Csillának ítélte oda Argumentum, fabula, história Heltai Gáspár műveiben című tanulmánykötetéért. Az indoklás szerint a díjazott kötetben, irodalomtörténészi tevékenységében a szerző szövegértelmezői szenzibilitása mellett az életmű és az azt körülvevő tágabb irodalmi kontextus interpretációja során széleskörű kortárs irodalomtudományi jártasságról, valamint a német recepcióban és elméleti forrásmunkákban való alapos tájékozottságról tesz tanúbizonyságot. Utasi Csilla betegség miatt nem vett részt a szerdai díjátadó ünnepségen, később veszi át a díjat.

A Forum Képzőművészeti Díj bírálóbizottsága – Lázár Tibor (elnök), Ninkov K. Olga, Szarka Mándity Krisztina – egyhangú döntéssel a 2014. évi Forum Képzőművészeti Díjat Szalma Viktória grafikusnak ítélte oda a tavaly megrendezett Úton című önálló tárlata, színvonalas alkalmazott grafikusi munkássága, valamint kiállítás-szervezői tevékenysége okán.
– Szalma Viktória igen régóta van ezen a pályán, saját magát képezve több színvonalas nyomdában dolgozott már. Számomra nagy öröm, hogy visszatért Vajdaságba és most már több mint öt éve formatervez, illusztrál és többször megkapta a vajdasági magyar legszebb könyv díjat. A tavaly megrendezett Úton című kiállítása az eddigi munkásságát mutatta be. Itt, Vajdaságban nagyon ritkán van példa, hogy iparművészt kiállítás formájában mutatnak be és méltatnak – mondta Ninkov K. Olga. Az elmúlt 54 év alatt 18 festő, 8 szobrász, 6 művésztelep, 2 művészettörténész, 1 kiállítás és 11 alkalmazott művész kapta meg a Forum Képzőművészeti Díjat. Az alkalmazott művészettörténészek között volt keramikus, textilművész, plakátművész és alkalmazott grafikus.

A Vajdasági Magyar Művészeti Díj bírólóbizottsága – Csizmadia Anna, Gazsó Hargita, Náray Éva (elnök) – egyhangú döntéssel a 2014. évi Vajdasági Magyar Művészeti Díjat Lajkó Félixnek ítélte oda. Az indoklás szerint Lajkó Félix olyan tiszta zenét játszik, melyet önmagán keresztül szűr át. Legyen az népzenéből, bluesból vagy jazzből merítkező zene, ha tőle halljuk, azt mondjuk rá, hogy ez a „Félixé”, és általa a miénk is, áll az indoklásban.

A díjkiosztó ünnepségen többek között részt vett Pásztor István, a VMSZ elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke és Juhász Attila tartományi művelődésügyi segédtitkár.
A szerdai díjátadón Szalma Viktória elmondta, hogy számára elsősorban ösztönzést jelent a díj, illetve azt, hogy jó úton jár és ezt folytatni kell.
– Vajdaság tele van remek képzőművészekkel és keresni kellene a lehetőségeket, hogy minél jobban meg tudják mutatni a tehetségüket. A Forum Könyvkiadóval nagyon jó az együttműködés, most már a második könyvet készítjük együtt. Egy remek csapat, amellyel nagy megtiszteltetés együtt dolgozni – mondta Szalma.
Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó igazgatója kifejtette, hogy általában az irodalmi díj nyertese vagy a folyóirataikban publikál vagy egy általuk kiadott könyv szerzője. A díjazott képzőművészek pedig könyveket illusztrálnak és közösen szerveznek kiállításokat a Forum könyvbemutatóival.
– Ebben az esetben is így van, Utasi Csilla több helyen publikált már a kiadványainkban, Szalma Viktóriával szoros az együttműködésünk, Lajkó Félixet pedig ugyanígy a sajátunknak tekintjük – nyilatkozta Virág Gábor.

Nyitókép: Szalma Viktória és Lajkó Félix a díjátadón (Dávid Csilla felvétele)