2024. március 28., csütörtök

Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett telik a karácsony

Európa-szerte is rendkívüli biztonsági intézkedések közepette telik a karácsony a párizsi merényletek miatt. Jézus szülőhelyére viszont idén kevesebb zarándokot várnak az izraeliek és a palesztinok között az elmúlt hónapokban kiújult erőszakhullám miatt.

Karácsony előtt egy nappal a szokottnál üresebbek voltak a ciszjordániai Betlehem utcái. Jézus szülőhelyén idén kevesebb zarándokot várnak a biztonsági helyzet miatt. Az elmúlt hónapokban kiújult a feszültség az izraeliek és a palesztinok között, mindennapossá váltak az utcai támadások és összecsapások. Sok hívőt persze ez nem tántorított el. „Nagyon izgatott vagyok. Egész életemben arról álmodtam, hogy Betlehemben ünneplem a karácsonyt. Ez egy nagyon különleges nap, különösen fontos hogy itt legyünk, hiszen a világnak ezen a része nagyon nehéz időket él meg” – mondta Olivaria Calmer.

A palesztin területeken idén csak Betlehemben tartanak nyilvános karácsonyi ünneplést. „A karácsonyi készülődés nem halad rosszul, de más, mint tavaly. Az emberek félnek karácsonyi ajándékot vásárolni, nem élvezik az ünnepet” – fogalmazott Maha Barakat, Jeruzsálemből érkezett férfi.

Európa-szerte is rendkívüli biztonsági intézkedések közepette telik a karácsony a párizsi merényletek miatt. A Vatikánban csak előzetes regisztráció és fémdetektoros ellenőrzés után engedik be a hívőket a Szent Péter-bazilikába, ahol szenteste Ferenc pápa tart éjféli misét. „A párizsi terrortámadások alapvetően nem régen voltak, és ennek megfelelően minden egyes európai országban ezt követően nagyobb lett a terrorkészültség, ezért azt gondolom, hogy feltétlenül Rómában is oda fognak figyelni. Nem gondolom, hogy speciálisan Róma lenne az a hely, amely Párizsnál vagy mondjuk Londonnál fenyegetettebb lenne. Rómában a szentmisét sokkal jobban lehet védeni, mint általában azt, amikor az emberek nagyvárosokban mozognak” – szögezte le Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő.

Várhatóan sok rendőr és katona lesz Róma utcáin péntek délben is, amikor az egyházfő a Szent Péter téren karácsonyi beszédet mond és Urbi et Orbi áldását adja a világra.