2024. április 24., szerda
DUN & BRADSTREET

Szerbia még nem teljesen kockázatmentes befektetési célpont

Továbbra is a rizikós országok közé tartozik Szerbia a tőkekihelyezés és a befektetések szempontjából – olvasható Dun & Bradstreet (DB) gazdasági elemzéseket végző nemzetközi cég legutóbbi kimutatásában.

A nem éppen kecsegtető osztályzat ellenére a decemberi elemzés rámutat arra is, hogy az ország bruttó hazai terméke (GDP) az előrejelzések szerint 2016-ban és 2017-ben 1,5, illetve 2,2 százalékkal növekedni fog, de ez még nem azt jelenti, hogy a gazdasági fejlődés gyorsabbnak ígérkezik, mint azt eddig várták.

„A fő mozgatórugók a befektetések lesznek, amelyeket részben az országon belüli invesztíciók, részben pedig a javuló hitelezési feltételek serkentenek. A kamatlábak történelmi minimumon vannak (4,5 százalékosak voltak novemberben). A bankok is egyszerűbbé tették a kölcsönfelvételt, mivel több indikátor is a gazdasági helyzet fokozatos rendeződésére utal” – írja a tanulmány.

A DB szerint a GDP növekedésében fontos szerepet fog vállalni az racionalizált export is, a dinár értékének csökkentése miatt, és ez javít majd az ország versenyképességén a nemzetközi piacon.

Az elemzők rámutattak arra, hogy a Szerbiai Nemzeti Bank (SZNB) devizatartalékai továbbra is nőnek, leginkább az Európai Központi Bank monetáris politikájának köszönhetően. A szerbiai jegybank az inflációt úgy tartja kordában, hogy azonnal igyekszik követni az euró árfolyamát (vagyis a szerbiai valuta és az euró viszonyát 120 dinár körül húzza meg).