2024. április 18., csütörtök

Hittel és becsülettel előre!

Székházunk negyedik emeleti dísztermében tegnap a lap fennállásának 71. évfordulója alkalmából szerveztünk ünnepséget

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. székházának dísztermében tegnap a lap fennállásának 71. évfordulója alkalmából megtartott ünnepségen a jelenlevőket Ökrész Rozália igazgatónő köszöntötte.

Az igazgatónő ünnepi beszédét mondja (Ótos András felvétele)

Az igazgatónő ünnepi beszédét mondja (Ótos András felvétele)

-Talán ilyenkor, karácsonykor, legszebb a születésnap, szinte kiváltság embernek, intézménynek. Ilyenkor hiszünk a csodákban, úgy hiszem, a vállalat igazgatója, itt, a Magyar Szóban elmélázhat a csoda síkján. Vállalatunk gazdasági kft., de ennél többet jelentünk: az egyetemes magyar nemzet örökségét vigyázzuk, hiszen a kulturális értékek megőrzése és továbbörökítése nemcsak a nemzetrészek, hanem az egész nemzet megmaradását szolgálják. Vállalatunk küldetése nem könnyű, de helytállunk, helytállunk gazdasági mutatóink tekintetében is – hallottuk többek között az igazgatónőtől, aki ünnepi beszédében említést tett arról, hogy az idén is pozitív gazdasági évet zárunk. – Immár három, egymást követő évben önállóan is nyereséges a szerkesztőség, és a nyomda is. Javítottunk piaci pozíciónkon, nem vagyunk senkinek sem az adósa, sem a beszállítóknak, sem a bankoknak, és ami nagyon fontos: a dolgozóknak sem – mondta az igazgatónő, majd hozzátette, hogy nehézségek, veszélyek várnak ránk a jövőben is. – Úgy tűnik, a tartományi költségvetés jelentősen megcsappan, bevételeink csaknem 27 százalékát ebből a forrásból valósítjuk meg. A foglalkoztatottak létszáma a közszférában kötelezően csökken, ez mellett az olvasói szokások is változnak. Azok, akik már régen itt dolgoznak, azt mondhatnák, hogy: sohasem volt könnyű. Igazuk van, de félni nem kell, csak tenni, és tenni, továbbra is, hittel és becsülettel! – szólított fel Ökrész Rozália, majd békés, boldog karácsonyt, és sikeres új évet kívánt mindannyiunknak.

Az egybegyűlt vendégekkel, kollégákkal, nyugdíjasokkal Varjú Márta főszerkesztő is megosztotta ünnepi gondolatait.

Az idén az Életműdíjat a négy évtizede velünk dolgozó Csordás Árpád sportújságíró kapta, az Év Újságírója címet Sáfrány Attila érdemelte ki. Az Év Feltörekvő Újságírója Díj Pesevszki Evelynhez került. A Forum nyomda odaadó munkásságáért elismerésben részesítette Milić Jovica nyomdatechnikust, az idén a nyomda Kiemelkedő Tehetség Díjat Szabó Attila, az ofszetosztály fiatal dolgozója kapta. Felvételünkön a díjazottak a főszerkesztő társaságában (Ótos András felvétele)

Az idén az Életműdíjat a négy évtizede velünk dolgozó Csordás Árpád sportújságíró kapta, az Év Újságírója címet Sáfrány Attila érdemelte ki. Az Év Feltörekvő Újságírója Díj Pesevszki Evelynhez került. A Forum nyomda odaadó munkásságáért elismerésben részesítette Milić Jovica nyomdatechnikust, az idén a nyomda Kiemelkedő Tehetség Díjat Szabó Attila, az ofszetosztály fiatal dolgozója kapta. Felvételünkön a díjazottak a főszerkesztő társaságában (Ótos András felvétele)

– Történelmünk során ritkán mondhattuk el azt, hogy gondtalanul ünnepelhetjük az évfordulónkat, de hozzászokhattunk, hogy az akadályokat át kell ugranunk, a nehézségeket le kell küzdenünk. Így volt ez az idén is. Abban semmiképp sem történt változás, hogy továbbra is igyekeztünk – belátásunk szerint a lehető legjobban – a vajdasági magyarságot szolgálni, a tájékoztatás által is hozzájárulni megmaradásunkhoz és talán, valamennyire az itthon maradáshoz is. Helyenként meg kellett küzdenünk azokkal, akik más elképzelések vagy elvárások szerint szerették volna szerkeszteni lapunkat, ezáltal az összefogás és együtt dolgozás helyett a széthúzásnak biztosítva táptalajt. Hasonlóképpen folyamatos kihívást jelent a szerkesztőség számára a felgyorsult információs világ, amely évről évre próbatétel elé állítja a nyomtatott sajtót azáltal, hogy a fiatalok a nyomtatott újság helyett inkább az internet által informálódnak. Ennek jegyében új szerkesztőkkel igyekeztünk a Magyar Szó honlapján is felgyorsítani az információáramlást, növelni a képgalériák számát és más újításokkal is hozzájárulni honlapunk olvasottságának növeléséhez. Ez a munka természetesen a továbbiakban sem zárul le, folyamatos újítások szükségesek ahhoz, hogy a Magyar Szó internetes kiadása megfeleljen az olvasói elvárásoknak, ugyanakkor kiegészítse a nyomtatott újságot. Részben az olvasottság növelését szolgálta – és kiváló visszhangra talált – a Szórványban elnevezésű, heti rendszerességgel megjelenő riportsorozatunk, mert ezáltal olyan települések fogyatkozó magyarságának az életét is bemutattuk, ahol egyébként ritkán fordul meg újságíró – hallottuk. A főszerkesztő-asszony befejezésül egyes munkatársaink új munkakörbe történő áthelyezésével kapcsolatban mondott néhány szót. Elmondom – azért is, mert külső támadások érték emiatt a főszerkesztést –, hogy több munkatárs új munkakört kapott az év folyamán. Ezek az áthelyezések a jobbítás szándékával történtek, azzal a céllal, hogy új színt, változást vigyünk egy-egy rovat vagy melléklet szerkesztésébe és egységes szerkesztőségpolitika mentén tegyük jobbá lapunkat. A szervezettebb, összefogottabb csapatmunkának van egyedüli esélye abban, hogy a több mint hét évtizedes, Magyar Szó-s értékrendet fenntarthassuk. Ennek értelmében kell teljesítenünk kötelességünket, a vajdasági magyar olvasótábor szolgálatában. Ebben az elhivatottságban minden egyes dolgozónkra szükségünk van, nekik partnerekké kell válniuk – magyarázta Varjú Márta.

A műsor folytatásában az igazgatónő, a főszerkesztő és Berta Zoltán nyomdaigazgató átadta lapkiadóházunk kitüntetéseit idei díjazottjainknak. Az ünnepség után a ház éttermében megrendezett fogadás keretében folytattuk a társalgást.

A Magyar Szó Kft. 2015-ben jubiláló dolgozói: 10 éve dolgozik nálunk Simon Teodóra, Vígi Zoltán és Máriás Endre, 20 éves munkásságát ünnepli Barna Csaba, Barna-Sára Bernadetta, Varga Attila, Papić Alisa és Todorović Dragan. Harminc munkaévet töltött nálunk Selyem Zoltán, Sós Aranka, Arsić Erzsébet, Gimpel Tibor, Nagy Magdolna, Kabók Erika és Milić Jovica, Bojić Valéria pedig 35 éve tagja a munkaközösségnek.

Nyitókép: Az idén az Életműdíjat a négy évtizede velünk dolgozó Csordás Árpád sportújságíró kapta, az Év Újságírója címet Sáfrány Attila érdemelte ki. Az Év Feltörekvő Újságírója Díj Pesevszki Evelynh