2024. április 20., szombat

Lesz új közvállalat

Ülésezett a kishegyesi képviselő-testület – Megalapul az új községi kommunális vállalat – Módosult a költségvetés

Hétfőn délután ült össze Kishegyes Község Községi Képviselő-testülete. Az ülésnek több, mint 20 napirendi pontja volt, köztük néhány olyan lényeges, mint a községi kommunális közvállalat megalapítása és a községi költségvetés módosítása.

Hallgató Imre, a községi képviselő-testület elnöke arról számolt be a médiának, hogy az új törvények arra kötelezik a községet, hogy új kommunális közvállalatot hozzon létre. Ez a Komunál Kishegyes Kft. nevet kapta, és elsősorban a vízszolgálatatás biztosítása lesz a feladata.

Új közvállalat került a község karácsonyfája alá (Lakatos János felvétele)

Új közvállalat került a község karácsonyfája alá (Lakatos János felvétele)

- Idáig a község mindhárom települése maga szolgáltatta a vezetékes vizet a háztartások számára. Az új törvény értelmében ezt csak egy szolgáltató végezheti, s ez az alapvető indoka annak, hogy létrehozzuk ezt az új közvállalatot. Ez nem jelenti azt, hogy forradalmi változások állnak be a vízszolgáltatás terén, mindössze ez a közvállalat lesz felelős ennek a szolgáltatásnak a minőséges elvégzéséért. Fontos tényező, hogy a helyi közösségek anyagilag nincsenek egy szinten. Alapvető cél az lesz, hogy amilyen mértékben sikerül megfizettetni a helyi járulékot és a vízszolgáltatást egy adott helyi közösségben, ugyanolyan mértékben lesz visszajuttatva pénz annak a helyi közösségnek – nyilatkozta a képviselő-testület elnöke, majd hozzáfűzte, hogy azok az emberek, akik idáig a bácsfeketehegyi és kishegyesi kommunális vállalatokban, illetve a szeghegyi helyi közösségben dolgoztak, továbbra is munkaviszonyban maradnak. A helyi közösségi közvállalatok tevékenysége át lesz ömlesztve a községi közvállalat tevékenységbe, és az eddigi munkások fogják továbbra is végezni a szemétkihordást, a zöldterületek karbantartását, stb., fogalmazott Hallgató.

A képviselő-testület elfogadta a 2015-ös évi költségvetés módosítására tett javaslatot is. Baranyi Szilárd, az önkormányzat pénzügyi osztályának vezetője enne kapcsán elmondta, hogy a jövő évi költségvetés érdekében kellett módosítani az ideit.

- Az idei, remélhetőleg utolsó költségvetés módosítást azért végeztük el, mert pénzügyminiszter november 30-án levélben értesített bennünket, hogy miképpen kell összeállítanunk a következő évi költségvetést. Ebből kiderült, hogy előkészületeket kell tennünk már az idei költségvetésben is, hogy a jövő évit a lehető legjobban tudjuk megtervezni és végrehajtani. Bizonyos kötelezettségeket már az idei keretben elő kellett látnunk, hogy a jövő éviben legyen keretösszegünk bizonyos kiadásokra – mondta el Baranyi, majd arról is szólt, hogy a költségvetési felhasználók részéről is érkeztek hozzájuk kérelmek, ezeket is beépítették a módosítás során. A költségvetés növekedett is, kb. 5 millió 300 ezer dinárral, ami pályázatokon megnyert összegeknek köszönhető, számolt be az osztályvezető.

A képviselő-testület e két napirendi pont mellett elfogadta a 2016-os foglalkoztatási tervet, a gyalogos- és kerékpárút projektumot, valamint a helyi járulék bevezetésével kapcsolatos szavazásról szóló jelentést.