2024. március 28., csütörtök
ÚSZÁS

Hosszú elégedetlen a Magyar Úszószövetséggel

A világ- és Európa-bajnok Hosszú Katinka elégedetlen a Magyar Úszószövetség teljesítményével és hozzáállásával. A Vasas versenyzője budapesti sajtótájékoztatóján azt kifogásolta, hogy a sikeres kazanyi világbajnokság után augusztusban felkészülése körülményeinek javításában kért segítséget a szervezettől, hogy fenntartsa versenyelőnyét, de ebből az azóta eltelt négy hónapban semmi nem valósult meg. A tavaly a nemzetközi szövetség által az év női úszójának választott sportoló újságírói kérdésre kifejtette, hogy olyan masszőrt szeretne, aki vele utazna valamennyi versenyre, továbbá privát helyiséget és erősítő gépeket kért az uszodába, valamint egy videoelemző programot. Hosszú kiemelte, ezek nemcsak az ő felkészülését szolgálnák, hanem a többi úszóét is. Mint elmondta, jelenleg a vízből kiszállva a parton öltözik át, és nyilvános konditerembe kell járnia. A 26 éves sportoló arról beszélt, hogy férjével, Shane Tusuppal, aki egyben az edzője, az elsődleges szabályuk, hogy soha nem elégszenek meg a jelenlegi helyzetükkel, ezért mindig felteszik maguknak a kérdéseket, hogy mit nem csinálnak elég jól, mi az, amit jól csinálnak, de lehetne jobban is, vagy miben tudnának fejlődni.

A kazanyi vb után is feltettük magunknak ezeket a kérdéseket. Tudjuk, hogy meg kell próbálnunk még tovább fejlődni. Ehhez a technika és az edzések tökéletesítésén kívül találtunk több más tényezőt is, ami segíthetne. A változások, amiket idén szerettem volna a programomhoz adni, nemcsak engem segítenének, hanem hosszú távú pozitív hatásai lennének a jelenlegi és a jövő úszógenerációi számára is. Ezenkívül a változtatások nagyban segítenék, hogy a testemet fizikailag olyan állapotban tudjam tartani, hogy még a 2020-as tokiói olimpián is versenyezni tudjak” – mondta Hosszú. A versenyző elárulta, akkor telt be a pohár nála, amikor a kérések teljesítését a MÚSZ attól tette függővé, hogy az arcát és nevét adja-e a 2017-es vizes vb reklámozásához, miközben eddig azt hangoztatták, hogy „azok kaphatják meg ezt az extra támogatást, akik eredményt hoznak egy világversenyről”. A normál medencében ötszörös világ- és kilencszeres Európa-bajnok Hosszú Katinkát saját bevallása szerint a történtek ráébresztették, mit érezhet a többi úszó, aki olyan helyzetben sincs, mint ő. „Ha nekem kell harcolnom ezekért a dolgokért az én eredményeimmel, akkor mi lehet a helyzet a többi úszóval?” – tette fel a kérdést.

Ez nem a pénzről szól. Megengedhetném, hogy kifizessem magamnak azokat a dolgokat, amikre szükségem van. Nem okozna problémát, hogy továbbra is a fejlődésembe fektessem a versenyeken megnyert pénzdíjakat, de ha ezt megteszem, akkor akaratlanul is felmerül a kérdés: mégis mire van az úszószövetség?” – mondta Hosszú, aki szerint ezt a harcot három éve próbálja zárt ajtók mögött, házon belül megvívni a MÚSZ-szal. Hozzátette: a szövetség elvárja a világszínvonalú eredményeket, ugyanakkor nem biztosítja a világszínvonalú hátteret. Úgy véli, „a vezetők megelégedtek a magyar úszás jelenlegi helyzetével, és nem gondolnak arra, mi lenne szükséges az előrelépéshez”.

Hosszú elmondta: tisztában van azzal, hogy esetleges támadásoknak teszi ki magát, de vállalja, mert úgy érzi, eljött az ideje, hogy kiálljon magáért és a többi úszóért, mivel saját szemében a karrierje csak úgy lehet teljes, ha sikerül a magyar úszósportban pozitív változást elérnie. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) részéről Siklós Erik marketing- és kommunikációs igazgató annyit mondott, hogy a MOB meg fogja vizsgálni a kialakult helyzetet, és a MÚSZ-szal közösen megpróbál majd megoldást találni; erre ígéretet is tett Hosszúnak.