2022. szeptember 24., szombat
BOSZNIA-HERCEGOVINA

Feltételezett háborús bűnös ellen emeltek vádat Boszniában

Feltételezett háborús bűnös ellen emeltek vádat szerdán Bosznia-Hercegovinában, a férfi a vádirat szerint húsz évvel ezelőtt háborús és emberiesség elleni bűncselekményeket követett el Srebrenicában.

A 65 éves Milan Bogdanovic a feltételezések szerint 1995 júliusában Srebrenicában részt vett helyi civil lakosok elűzésében és meggyilkolásában. Emellett a férfi a vád szerint részt vett a fogva tartottak kínzásában, verésében és kényszermunkára fogásában.

A 20 évvel ezelőtt történt srebrenicai mészárlás a mai napig szenvedélyeket kelt a Balkánon, és a kutatók még mindig dolgoznak az akkor kivégzettek sírjainak felkutatásában. December elején fedeztek fel egy, két évtizedig rejtve maradt tömegsírt a Drina folyó partján fekvő, kelet-boszniai Kozlukban. A boszniai ügyészség információi szerint a helyszínen legalább 1040 férfit és fiút gyilkoltak meg, majd a folyóparton egy jelöletlen tömegsírban temették el őket. A kutatók eddig 55 személy földi maradványait találták meg: 15 ember teljes csontvázát, valamint 40 részleges maradványt. Az exhumálás után minden testen DNS-vizsgálatot végeznek, hogy azonosítani lehessen az áldozatokat. 1999-ben a hágai Nemzetközi Törvényszék a környéken már végzett kutatásokat, akkor 340 áldozat maradványait találták meg.

Srebrenica a boszniai háború idején az Egyesült Nemzetek Szervezetének védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én foglalták el a várost, és a békefenntartók szeme láttára mintegy nyolcezer férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban lemészároltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) több ítéletében népirtásnak minősítette. Ezt tartják a II. világháború óta elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak Európában.

A boszniai háborúban mintegy 100 ezren vesztették életüket, és majdnem kétmillióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Háborús bűnök miatt eddig több mint kétszáz embert ítéltek el, többségükben szerbeket.