2024. április 19., péntek
GÖRÖGORSZÁG

A görög parlament törvényesítette az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát

A görög parlament szerdán elsöprő többséggel jóváhagyta az élettársi kapcsolat jogintézményének kierjesztését az azonos nemű párokra is, két évvel azután, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága diszkrimináció miatt elítélte az országot.

(Fotó: Beta/AP)

(Fotó: Beta/AP)

Az éjfél után nem sokkal bejelentett szavazási eredmény szerint az athéni törvényhozók 193 szavazattal 53 ellenében fogadták el a módosítást, ugyanakkor még a voksolás előtt ejtették a tervezetből azokat a családtörvényre vonatkozó passzusokat, amelyek az örökbefogadás terén is szabad utat engedtek volna a meleg és leszbikus pároknak.

A nagy befolyású görög ortodox egyház konzervatív püspökei hevesen ellenezték a törvény elfogadását, azt állítva, hogy az aláássa a család intézményét. „A homoszexualitás a természet törvényei ellen való. A társadalom elleni bűncselekmény, bűn. Azok, akik ezt gyakorolják vagy támogatják, nem normális emberek” - hangoztatta többek között Amvrosziosz püspök a dél-görögországi Kalávrita városában, ahol a harangokat is megkongatták a törvénytervezettel való szembenállás jeleként.

2013. novemberi ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) úgy találta, hogy az élettársi kapcsolat lehetőségéből az azonos neműeket kizáró törvény diszkriminatív, mivel sérti az azonos nemű párok családi és magánélethez való jogát.

Görögország 2008-ban hozott törvényt arról, hogy bevezeti a jogilag elismert élettársi kapcsolat intézményét azok számára, akik a házasságnál rugalmasabb jogi kereteket kínáló jogi kapcsolati formát szeretnék választani, ám ezt csak az ellentétes nemű párok számára tette lehetővé. Az EJEB kötelezte Athént, hogy ötezer euró kártérítést fizessen a panaszosoknak, a döntés azonban a jogszabály érvényességére nem volt automatikus hatással.

A kormánykoalíciót irányító, baloldali Sziriza párt képviselői támogatták a törvényt, és felállva megtapsolták a jóváhagyását. Igennel szavaztak a szocialista Paszok párt, a centrista Potami párt, a Centrista Szövetség tagjai is, továbbá néhány konzervatív képviselő. A módosítást ugyanakkor ellenezték a Szirizával együtt kormányzó, jobboldali Független Görögök (ANEL) képviselői, vezetőjük, Panosz Kammenosz védelmi miniszter meg sem jelent a szavazáson.

Az Amnesty International nevű emberi jogi szervezet a helyes irányba tett jelentős történelmi lépésként értékelte a törvény elfogadását. „Ez egy jó kezdet, még akkor is, ha ez a törvény nem terjed ki mindenre” - mondta a parlament épülete előtt összegyűlt  aktivisták egyike nyilatkozatában. „Szeretnénk fenntartani a nyomást ..., hogy az azonos neműek házasságát is lehetővé tegyék” - mondta a Színes Fiatalság csoportjához tartozó, 21 éves Filiposz Paganisz, aki azt is elérendő célnak tartja, hogy az emberek maguk határozhassák meg nemi azonosságukat.