2024. április 25., csütörtök

Biró Zsolt: 2016 legyen a magyar összefogás éve

Az erdélyi Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke szerint 2016 a magyar összefogás éve kell, hogy legyen. Biró Zsolt a keddi marosvásárhelyi sajtótájékoztatóján beszélt erről.

A politikus a 2015-ös év legfontosabb eseményeinek a számbavételekor elsősorban arról a keretmegállapodásról beszélt, amelyet pártja a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) kötött december 18-án. Úgy vélte, hogy a megállapodással nem az egyik vagy a másik párt, hanem az erdélyi magyar közösség nyert. A dokumentum azt teszi lehetővé, hogy minél több erdélyi településnek legyen magyar polgármestere, és az önkormányzati testületekben minél több magyar képviselő legyen.

Biró Zsolt hozzátette, pártja a székelyföldi települések többségén versenyezni fog az RMDSZ-szel, de olyan versenyt szeretne, amelyik a sportszerűség határain belül zajlik. Az MPP elnöke különösen fontosnak tartotta, hogy Marosvásárhelyen 2016-ban ismét magyar politikus üljön a polgármesteri székbe, hiszen – mint fogalmazott – a városban él az erdélyi magyar választópolgárok csaknem egytizede. Hozzátette, a sikerhez félre kell tenni a pártérdekeket. Kijelentette: ha olyan emberek lesznek a magyarság jelöltjei, akikről elhiszik a választók, hogy ténylegesen az ő érdekeit szolgálják, „akkor szinte mellékes, hogy milyen zászló alatt indítjuk a választásokon”.

Biró Zsolt az RMDSZ és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) vezetőinek hétfői megbeszélését úgy értelmezte, hogy immár az EMNP is kezdi belátni az összefogás szükségességét a 2016-os választási évben.