2024. március 28., csütörtök

Újvidékről Budapestre két óra alatt

Most már kivitelezési határidő is létezik: Aleksandar Vučić kormányfő azt mondta Újvidéken, hogy 2018-ban át kell adni az új vasútvonalat
(Ótos András felvétele)

(Ótos András felvétele)

– A mozdony vezetője, aki ide hozott bennünket, sugárzott a boldogságtól. Ez az ember végre azt látja, hogy fejlesztik a vasutat, évekig csak pusztulást, romlást nézhetett, miközben a munkáját végezte. Most azonban, annak ellenére, hogy fizetése továbbra is nagyon alacsony, végre tud valaminek örülni, látja, hogy történik valami, látja, hogy van jövője mindannak, amit csinál. Magam is boldog vagyok, amikor ilyen eseményeken vehetek részt. Magam is sugárzok az örömtől. Azok közé tartozom, akik a leghangosabban tapsolnak ilyenkor. Ennek a munkának az eredménye látható lesz és megmarad mindannyiunk számára. Nagy dolgok ezek – számolt be Aleksandar Vučić kormányfő arról, hogyan éli meg a Belgrád–Budapest-vasútvonal fejlesztését.

A szerb–magyar–kínai projektumot mutatták be ünnepélyesen szerdán az újvidéki vasúti rendezőállomáson a szerb kormány tagjainak, a kínai beruházóknak és a belgrádi magyar nagykövetség képviselőinek jelenlétében. Aleksandar Vučić miniszterelnök újvidéki látogatását és az állomáson tartott beszédét nagy számú médium és a helyszínen összegyűlt polgárok kísérték figyelemmel.

A kormányfő többek között arról is szólt, hogy két és fél év alatt meg kell valósítani a projektumot és tartani kell magunkat ahhoz, ami az eddigiekben is jellemezte az újabb beruházásokat a vasúthálózatba: mindennel határidőn belül el kell készülni. Mint mondta, ez azt jelenti, ki meri mondani most ország-világ előtt, hogy 2018-ban át fogják adni az új vonalat, s a polgárok Belgrádból két óta negyvenöt perc alatt, Újvidékről pedig két óta tíz perc alatt feljuthatnak Budapestre. Kijelentette, hogy óriási beruházásról van, melynek összértéke 910 millió és 1,1 milliárd euró között mozog, s melynek közel 350 kilométeres szakaszából 184 kilométert tesz ki a szerbiai rész. A hazai beruházásokat kínai és szerb cégek közösen végzik majd, nagyjából fele-fele arányban osztják meg a munkát és az azért járó jövedelmet, ehhez azonban a hazai építési vállalatoknak jó minőséget, megfelelő ajánlatot kell tudniuk felmutatni és tenni, értékelte. A szerelvények urbánus területeken 120, nem lakott térségekben pedig 180 kilométeres sebességgel haladnak majd.

A miniszterelnök szerint a projektum elsősorban arról szól, mi mindenre lehetünk képesek, ha összefogunk. Hangsúlyozta a gyors vasútvonal létrehozásának fontosságát, mely hazánkat összeköti Közép- és Nyugat-Európával, Magyarországot pedig Délkelet-Európával. Két baráti nemzetnek, a magyaroknak és a szerbeknek az összefogása ez, állapította meg.

Vučić szerint szégyen, hogy Szerbia ilyen sokáig semmit sem tett vasúti infrastruktúrájának modernizálása érdekében, 1884 óta szinte semmilyen érdemlegesebb változás sem történt, tette hozzá. – Eljött azonban az idő, hogy ezen változtassunk és egy szebb jövő képét mutassuk meg a polgároknak – fogalmazott.

Kijelentette, hogy ennek az összeköttetésnek a fejlesztése mellett még foglalkoznia kell az országnak a Niš felé haladó vasútvonal korszerűsítésével is, emellett pedig a következő években nagy figyelmet fordítanak majd az autóutak felújításának, kiépítésének is. Vučić elmondta, hisz benne, hogy néhány éven belül hazánk azok az országok közé tartozik majd, amelyek igazán büszkék lehetnek útinfrastruktúrájukra. A folyamatban lévő útépítési munkálatokat is befejezi az ország 2017 márciusára-áprilisára, közölte beszédében Újvidéken Aleksandar Vučić. Magán a vasútvonalon jövőre, a projektum dokumentációjának elkészítését követően kezdenek el dolgozni.

Újságírói kérdésre válaszolva felelt azokra a belgrádi médiumokban megjelent kifogásokra is, melyek nehezményezik, hogy a magyar kormány a vajdasági magyarok számára, egyetlen párt gazdaságfejlesztési projektumára 160 millió eurót hagyott jóvá. A kormányfő úgy fogalmazott: nem ismeri ennek a tervnek és döntésnek a részleteit, de annyit tud mondani, bárki bármekkora összeget fektet is az ország bármely részébe, azt szívesen látják hazánkban. Tréfálkozva megjegyezte: azért gondolhatnak néha a szerb kormány egészére is.