2024. április 25., csütörtök

Valaki tudott valamit...

A hét folyamán az illetékeseknek nyilvánosságra kell hozniuk az elkövetkező tíz évre érvényes vízelosztásról szóló határozatot. Legalábbis az általuk megszabott határidők értelmében így volna helyes. Ha figyelembe vesszük, hogy ezt követően nyolc napon belül panaszt lehet emelni a döntéssel kapcsolatban, valószínűnek tűnik, hogy az új vízkezelőkkel nem tudják idejében aláírni a szerződéseket, ezért január 1-jétől bizonytalan időn keresztül vizeink gazdátlanok lesznek. Ez azonban a kisebb gond.

A csúszásra azért került sor, mert az illetékesek – megírtuk! – egy nappal a határidő lejárta előtt megváltoztatták a pályázati feltételeket, ezért két héttel meghosszab­bították a pályázatot. Ami szemet szúr: ebben a kéthetes időszakban tizenhat új pályázó jelentkezett. Olyanokról van szó, akik rendes határidőn belül nem pályáztak, és csak a hosszabbításban folyamodtak ehhez. Magát megnevezni nem szándékozó forrásunk állítja, egytől egyig olyan vállalatokról van szó, akik korábban nem voltak vízkezelők. Aztán minden tapasztalat meg előfeltétel nélkül, szűk határidőn belül úgy döntöttek, vízkezelők lesznek, és sikerült összegereblyézniük a papírrengeteget. Mert valaki eszükbe juttatta, hogy nem is olyan rossz dolog vízkezelőnek lenni. Forrásunk állítása szerint mindez csak abban az esetben lehetséges, ha valaki előre tudja, hogy az utolsó pillanatban meg fogják változtatni a pályázati feltételeket.

A korábbi és ez alkalommal is pályázó vízgazdák egyelőre nem emeltek szót a kifogásolható eljárás ellen, mert remélik, nekik is jut víz. Abból, ami marad.