2024. március 28., csütörtök

Az árnyékgazdaság napi 8 millió eurót szív el

Hamarosan bevezetik az online adómemóriás pénztárgéprendszert

A szürkegazdaság felszámolásának témájában megtartott konferencián Belgrádban Aleksandar Vučić kormányfő kifejtette, hogy addig nem lehet hatékonyan küzdeni a jelenség ellen, amíg a polgárok meg nem értik, hogy az állam iránti kötelezettségek megtérítése saját érdeküket szolgálja. Az adóból iskolákat, kórházakat, színházakat pénzel az állam, érvelt a miniszterelnök, aki szerint el kellene dönteni, hogy mit is akar Szerbia: piacgazdaságot, vagy inkább valami mást.

Vučić az árnyékgazdaság témájában a szerb kormány által a múlt héten elfogadott nemzeti akcióterv legfontosabb elemeit is ismertette. Ezek egyike az úgynevezett online adómemóriás pénztárgéprendszer. Ez a rendszer lehetővé teszi majd, hogy az Adóhivatal bármikor ellenőrizze a vállalatok bevételeit, így szinte azonnal reagálni tudnak a visszásságok esetén. A miniszterelnök elmondása szerint az ilyen rendszerek mindenhol a világban hatékonynak bizonyultak a szürkegazdaság elleni küzdelem során. Az akciótervben emellett megfogalmazták a felügyelőségek fejlesztését és a gazdasági vétséget elkövetők hatékonyabb büntetőjogi felelősségre vonását.

A kimutatások szerint az árnyékgazdaság napi szinten mintegy 8 millió euróval rövidíti meg a köztársasági költségvetést.