2024. március 29., péntek
KÖZMÉDIA-ELŐFIZETÉS

A villanygazdaság fizet és fizettet

A köztársasági képviselőházi eljárásba került törvényjavaslat értelmében a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) a közmédia fenntartását szolgáló előfizetés begyűjtése mellett átveszi annak megfizettetését, és szükség esetén behajtását is. Ha kiszavazzák a javaslatot, akkor a villanygazdaság az állam irányába minden egyes felhasználóra eső részt köteles havonta folyósítani, még azokét is, akik nem fizetnek rendszeresen. Az már a közvállalat ügye lesz, miként hajtja be pénzét.

A villanygazdaság illetékesei arra hivatkoznak, hogy még nem kaptak hivatalos döntést a kormánytól, de úgy látják, hogy az új törvényt számos rendelettel szabályozzák majd, például a közmédiumokkal kötött szerződésekkel

A Szerbiai Rádió és Televízió vezetősége sokkal egyértelműbbnek látja az ügyet. Szerintük a villanyforgalmazó az előző havi díjat a folyó hó 15-éig befizeti az SZRT vagy a VRT számlájára.

– Azokat a háztartásokat, amelyek nem fizetnek rendszeresen és adósságot halmoztak fel, az EPS ki is kapcsolhatja, de a villanygazdaság minden esetben köteles a mi irányunkba kifizetni az előfizetési összeget – magyarázta a Večernje novostinak Zoran Popović, az RTS igazgatóbizottságának elnöke, és arra is rámutatott, hogy a részleteket egyelőre nem tisztázták az EPS vezetőségével. Az igazgatóbizottság elnöke azt is megjegyezte, hogy az elfőzetés összegének nagyságával kapcsolatban többet nem fognak egyeztetni.

Ha a jövőben a háztartások nem a Szerbiai Villanygazdaságot választják, hanem az áramot más villanyáramforgalmazótól szerzik be, az is köteles lesz begyűjteni és továbbítani az előfizetési díjat.