2024. április 25., csütörtök

Vajdaság kincsei

Helyi értékeket kutatnak föl

Péntek délután a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnokában Varga Tamás, az intézet munkatársa vezetésével szakmai tájékoztatót és tanácskozást tartottak a vajdasági művelődési egyesületek vezetői és mindazok, akik a vajdasági Értéktár létrehozásában és a helyi hungarikummozgalomban érintettek.

Varga Tamás ismertetőt mond a tanácskozás résztvevőinek (Szögi Csaba felvétele)

Varga Tamás ismertetőt mond a tanácskozás résztvevőinek (Szögi Csaba felvétele)

– A Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Földművelésügyi Minisztérium meghívásos pályázatán részt vevő Vajdasági Magyar Művelődési Intézet egy olyan egész Vajdaságot felölelő munkát végez, amiben a vajdasági magyarlakta településeknek nyújt segítséget abban, hogy a helyi értékeiket felkutassák, archiválják, a begyűjtött értékeket pedig az erre a célra létrehozott weboldalon elérhetővé tegyék. Természetesen a legvégső célunk az, hogy a vajdasági magyarlakta települések értékei között megtaláljuk azokat az igazán különleges jellegzetességeket, amelyekből hungarikumok lehetnek, de más okból is fontos ez a folyamat. Mivel minden érték számít, nagyon fontos, hogy egyrészt megóvjuk a veszélyeztetett értékeket a feledésbe merüléstől, másrészt pedig ennek a gyűjtési folyamatnak köszönhetően a felkutatott értékek olyan nyilvánosságot kapnak, amely öregbíti az adott település hírnevét, erősíti a magyar közösségek identitását, összetartását, valamint lehetőséget nyújt arra is, hogy a helyi értékek, jellegzetességek nagyobb érdeklődésre találjanak azok körében, akik egyébként esetleg az adott értékek létezéséről sem tudtak. Vajdaságban eddig 18 magyarlakta településen tartottunk ismertető előadást, és szinte mindenhol nyitott kapukat döngettünk, sőt néhány településen korábban már el is végezték a kutatásokat, amelyekből könyvek, dokumentumfilmek is készültek – nyilatkozta lapunknak Varga Tamás, hozzátéve, hogy sok helyi érték lappanghat még, amelyeket az adott települések lakosai mindennaposnak tartanak, de remélhetőleg idővel ezek is nyilvántartásba kerülnek.

A VMMI munkatársai minden településen javasolják egy értéktárbizottság felállítását, ami olyan aktív tagokból áll, akik a kutatómunka koordinálása mellett eldöntik azt is, hogy az adott település begyűjtött értékei közül ténylegesen mi érték, és mi nem az, hogy mit töltenek fel az Értéktár adatbázisába, és milyen módon.

A találkozó megnyitóján Gondi Martina, az intézet igazgatója azt is elárulta, hogy a most még csak készülő honlap prezentálására januárban kerül sor.