2024. április 23., kedd

Lakat a non-stop boltokon?

Könnyen megtörténhet, hogy a következő városi képviselő-testületi ülés után az újvidékiek nem járhatnak többé vásárolni a kedvenc, szomszédos, éjjel-nappali kisboltjukba, a városi honatyák többsége ugyanis azt szeretné, ha beszüntetnék azok éjjeli nyitva tartását.

A következő képviselő-testületi ülésen megvitatják azt az indítványt, amely előirányozza, hogy a kisebb boltok ne tarthassanak nyitva éjfél és hat óra között.

Anđelko Popržen, az egyik éjjel-nappali boltnak a tulajdonosa úgy véli, hogy a hipermarketekkel csak az éjjeli nyitva tartásnak köszönhetően tud versenyben maradni.

– Abban az esetben, ha meghozzák ezt a döntést, mindannyian bezárhatjuk boltjainkat, mert nem lesz más választásunk. Mind a hat munkásom munka nélkül marad – mondta Popržen.

Miloš Vučević polgármester kijelentette, meghozzák a szükséges intézkedéseket, hogy a városban kevesebb incidens történjen. – Az önkormányzat nem szeretné senkinek sem a vállalkozását tönkretenni, de érdemes megfigyelni, mi történik éjjel három óra után a városban. Ekkor történik a legtöbb incidens. Az új határozat szövegén dolgoznak – mondta a polgármester.

Az új határozatot, amelyet szinte biztosan elfogadnak, nem vonatkozik majd a hipermarketekre, mert nincsenek lakóterületen – olvasható az N1 televízió internetes hírportálján. Az Újvidéki Vendéglátóipari Egyesület illetékeseinek véleménye szerint az önkormányzat a „nagyokat” favorizálja.

Mlađan Šumić, az Újvidéki Vendéglátóipari Egyesület tagja nem hisz a véletlenekben.

– Szerbiában a kereskedelmi forgalom 60 százalékát a kiskereskedések bonyolítják le. A nagyobb kereskedelmi láncok a nagyobb bevásárlóközpontok keretében működnek. Ezzel a döntéssel a nagyobb kereskedelmi láncokat segítik – mondta Šumić. Az egyesület tagjai szerint fennáll a gyanú, hogy az önkormányzat által előrelátott határozat sértheti az alkotmány által biztosított kereskedelmi vállalkozások szabadságát.