2024. március 29., péntek

Üljünk vidám ünnepet!

A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ karácsonyi műsora

Egy fonóbeli életképbe ágyazva a téli ünnepkör hagyományai elevenedtek fel a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ néptánc- és népzenei szakosztályainak előadásában a vasárnap esti ünnepi, karácsonyi műsor keretében.

Bemutatásra kerültek azok a szokások, amelyekben házról házra járva jókívánságokat mondtak a háziaknak: a lucázás, a betlehemezés, a regölés, de karácsonyi egyházi és népénekek, szokásdalok, karácsony- és István-, valamint újévköszöntők is elhangzottak, az összefüggő műsorfolyam legelején pedig a mai kor gyerekei, az Aurora Beszédművészeti Stúdió tagjai, vidám modern verssel köszöntötték a magyszámú közönséget, köztük az önkormányzat és a helyi közösség vezetőségi tagjait.

– A fonó a női társasmunka legfontosabb alkalma volt. Bácskában csak decemberben kezdték a fonást. A fonónak rendkívül nagy jelentősége volt a fiatalok társas életében. A leányok alig várták a legények érkezését, hiszen itt a mások előtt való ölbe ültetés és a csók is megengedett volt – ezekkel a szavakkal konferálta fel Gazsó Hargita a Kodály központ hagyományos, a központ valamennyi tánccsoportját felvonultató alkalmi műsorát, mely összhangban a címével, Üljünk vidám ünnepet!, a karácsonyi, téli ünnepkörhöz köthető közösségi örömöket mutatta be.