2024. március 28., csütörtök

Tízéves a Gazdakör

Ünnepi közgyűlést tartott a gunarasi Gazdakör

Az idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját a gunarasi Gazdakör. Ez alkalomból ünnepi közgyűlést tartottak, amelyre meghívták az egyesület összes tagját, támogatóit és más, hasonló jellegű szervezetek képviselőit. Király Zoltán, a Gazdakör elnöke arról számolt be lapunknak, hogy annak idején egyesületüket két másik gazdaszervezet ösztönzésére alapították meg.

Király Zoltán ismerteti a közgyűlésen az elmúlt 10 év eredményeit (Lakatos János felvétele)

Király Zoltán ismerteti a közgyűlésen az elmúlt 10 év eredményeit (Lakatos János felvétele)

– Tíz évvel ezelőtt alapítottuk meg a Gazdakört a topolyai és a zentagunarasi gazdakörök ösztönzésére és segítségével. Azóta töretlenül működik a szervezetünk. Kezdetben a legnagyobb hangsúlyt a gazdaképzésre fektettük, de lényeges volt a jószágok törzskönyvezése is. Ez időközben kiment a kezünkből, mert egyrészt nagyon kevés jószág maradt a faluban, másrészt már nem bírják a civil szervezetek végezni ezt a tevékenységet. Időközben olyan rendezvényeink jöttek létre, amelyekre a kezdetekben nem is gondoltunk. Ilyen pl. a szántóverseny, a vásár, a düllőút javítása és a fásítási akció.

Melyek a legjelentősebb tevékenységeik?

– A szántóverseny a település legnagyobb rendezvény, ami a tömegességet illeti. Az idén már negyedszer tartottuk meg, és ez alkalommal is sikeres volt. Az idén szerveztünk első alkalommal vásárt, és szeretnénk a jövő évben is megtartani. Ebben az évben négy alkalommal tartottunk, a következő évre háromat tervezünk. Ennek az az oka, hogy a hónap ötödik vasárnapján rendezzük meg, és jövőre az ötödik vasárnap januárban lesz először, januárban viszont nem akarunk vásárt tartani. Az idei vásárainknak különböző látogatottsága volt, némelyik jobban sikerült, némelyik kevésbé.

Említette, hogy a Gazdakör számára lényegesek a képzések is. Milyen gyakran szerveznek?

– Többnyire a téli hónapokban tartjuk a gazdaképzéseket, de termelőink úgy is hozzá tudnak jutni információkhoz, ha bejönnek a Gazdakör irodájába. Az aktuális pályázatokról, támogatásokról és a gazdaságok bejegyzéséről ott is minden szükséges adatot megkaphatnak. A gazdaképző előadásokat január, február, március során tartjuk, de ha szükség mutatkozik rá, akkor év közben is megszervezzük.

Hány tagja van az egyesületnek, és mik a tervei?

– Hatvan és nyolcvan között mozog a tagjaink száma, minden évben annak függvényében változik, hogy hányan fizetik be a tagsági díjat. A terveinket illetőleg éves tevékenységeink a képességeink határát súrolják. Pl. a szántóverseny és a gépbemutató megszervezése nagyon komoly, több mint egy hónapos munkát igényel. Azt is tudni kell, hogy mi mindezt volontőrökként tesszük, és nagyon sok időt fektetünk bele. Természetesen jövőre is megtartjuk a szántóversenyt és a vásárt is. Ugyancsak meg fogjuk szervezni a düllőút-javítási és a fásítási akciót, ami szintén komolyabb felkészülést igényel. Emellett továbbra is működtetjük a Gazdakör irodáját. Ennek kapcsán megemlíteném, hogy ott készül a helyi tájékoztatási lap, a Gunarasi Hírharang is. Mindenképp folytatni szeretnénk az együttműködést a hasonló jellegű szervezetekkel, és tervben van az újvidéki mezőgazdasági vásár szervezett látogatása is. A jövő évben egy környezetvédelmi akciót is szeretnénk megvalósítani: a műanyag palackok begyűjtését a határból – mondta el Király.

A gunarasi Gazdakör jubileumi közgyűlésén jelen volt Kovács József, a Vajdasági Gazdakörök Szövetségének elnöke is, aki az agrárvállalkozásokról és a nemzeti programról tartott rövid előadást.