2024. április 25., csütörtök
ASZTALITENISZ

Makszuti és Nagy Némedi a győztesek

Nagy Némedi Valentin és Makszuti Anetta (fotó: Ótos András)

Nagy Némedi Valentin és Makszuti Anetta (fotó: Ótos András)

Makszuti Anetta (Novi Sad) és Nagy Némedi Valentin (Banat) győzelmével ért véget a vasárnap és hétfőn Újvidéken megrendezett Top 16 torna, amelyen a szerbiai klubokban szereplő legjobb versenyzőkön kívül Erdélyi Annamária (Mirandela – Portugália) és Anđelija Ratić (Leganes – Spanyolország) vett részt. A nőknél Makszuti a csoportküzdelmek során mindössze egy játszmát veszített, és a főtáblán is az Erdélyi elleni döntőben vesztett el egy szettet.

A csoportokban kicsit tartalékoltam az erőmet a döntő küzdelmekre, amelyeket hétfőn rendeztek meg. Habár úgy tűnik, hogy simán jutottam be a fináléba, az eredmény csalóka, ugyanis Savić ellen sem volt könnyű dolgom, Vejnović pedig a második szettben 10:5-re, a harmadikban 10:6-ra vezetett ellenem. A célom a döntőbe jutás volt, és amikor ez sikerült, akkor Erdélyi ellen már elengedtem a kezem. Az első helyről döntő meccsen kulcsfontosságú volt az első játszma, amelyet szoros végjátékban nyertem meg” – nyilatkozta a győzelem után Makszuti, aki hozzátette, nem volt sok ideje pihenni, hiszen szerdán az Uzdin ellen játszottak rangadót, pénteken Csehországban ETTU-kupás mérkőzésen szerepeltek, s mivel hazafelé dugóba kerültek, így szombaton este fél kilenckor érkeztek csak meg Újvidékre, vasárnap pedig már kezdődött az idény utolsó egyéni tornája. A négy közé még Truzsinszki Viktória (Novi Sad) és Ivana Vejnović (Zenta) jutott be: az előbbi Ágoston Tamara (Obilić), az utóbbi pedig Fenyvesi Anna Zsófia (Novi Sad) ellen nyert a negyeddöntőben.

A férfiaknál az első helyen kiemelt Vladimir Radonjić a negyeddöntőben búcsúzott, miután Ivor Katićtól hét játszmában vereséget szenvedett. Az ő kiesését használta ki a második helyre rangsorolt Nagy Némedi Valentin, aki a negyeddöntőben Halász Krisztiánt (Spartacus), az elődöntőben klubtársát, Ilija Majstorovićot, a fináléban pedig a szabadkai Stefan Kostadinovićot győzte le. Nagy Némedi félévi teljesítményére nem lehet panasz, hiszen a Szuperligában tíz mérkőzésből tízet nyert meg, Balkán-bajnokságot nyert az U23-asok között, s a tegnap véget ért versenyen is csak öt játszmát veszített: a főtáblán csak Halász és Kostadinović ellen egy-egyet.

Valóban remek félszezonom volt, és ennél szebben nem is fejeződhetett volna be az év. Igaz, hátravan még egy meccsünk a bajnokságban, de nem hiszem, hogy a Versec képes lesz megszakítani a Banat győzelmi sorozatát. A mostani teljesítményemmel és az eredményekkel is nagyon elégedett vagyok, még néha én is meglepődök ezen. A Top 16-on szerzett első helynek később is nagy jelentősége lehet, hiszen ha a válogatott játékosok nem állnak asztalhoz, akkor első kiemelt leszek. A Szuperligában fontos, hogy az idény végéig megőrizzük az első helyet, s erre minden esélyünk megvan, mivel fő vetélytársunknak, a címvédő Crvena zvezdának már két veresége van. Nagybecskereken fantasztikusak a feltételek, kiváló edzőpartnereink vannak, én ennek, valamint a többévnyi kemény munkának tulajdonítom ezeket a sikereket – mondta Nagy Némedi, akinek az eredményeire mások is felfigyeltek: a Dnevnik napilap évsportolója-választásán Vajdaságban ő lett a legsikeresebb asztalteniszező 2015-ben. A nőknél a díjat Borislava Perić-Ranković érdemelte ki, aki a parasportolók között a világ legjobbjának járó címet is megkapta. 

Top 16 (Újvidék), férfiak, negyeddöntő: V. Radonjić (Banat)–Katić (Panonija) 3:4, Gacev (Stenes)–Kostadinović (Spartacus) 2:4, Majstorović (Banat)–N. Marinković (STAK) 4:3, Halász (Spartacus)–Nagy Némedi (Banat) 1:4. Elődöntő: Katić–Kostadinović 1:4, Nagy Némedi–Majstorović 4:0. Döntő: Nagy Némedi–Kostadinović 4:1.

Nők, negyeddöntő: Erdélyi A. (Mirandela)–A. Radonjić (Obilić) 4:0, Truzsinszki (Novi Sad)–Ágoston (Obilić) 4:2, Fenyvesi (Novi Sad)–Vejnović (Zenta) 0:4, Makszuti (Novi Sad)–Savić (Novi Sad) 4:0. Elődöntő: Erdélyi–Truzsinszki 4:0, Vejnović–Makszuti 0:4. Döntő: Erdélyi–Makszuti 1:4.