2024. április 19., péntek

Furcsa hurok

Januárban bemutató a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban

Furcsa hurok címmel januárban mutatják be a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház legújabb előadását, amely a Kosztolányi Dezső Színház, a Nyári Mozi Színházi Közösség és az Újvidéki Kultúrközpont koprodukciója, és amelynek rendezője Döbrei Dénes. A produkcióról tőle hallhatunk.

– Az előadás Simon Grabovac újvidéki költő írásai alapján készült. A története egy fiatal filozófusról szól, aki filozófusként nem talál munkát, így először virágkertészetben, majd kábelgyárban dolgozik, végül színházi technikus lesz. Korábban semmi kapcsolata nem volt a színházzal, de szép lassan beleivódik a színházi világba, s elkezd érdekes feljegyzéseket készíteni a színészekről: hogyan változnak a próbafolyamat alatt, milyen a testük viszonya a térrel, milyen utat járnak be a próbafolyamat során, hogyan reagál a produkciókra a közönség… Az előadás készítésekor ezekből a feljegyzésekből indultunk ki. Az előadás improvizatív módon épült fel, nem egy előre megírt drámai szöveggel dolgoztunk, a filozófus gondolatai mellé a mieink is bekéredzkedtek. A zeneszerző, Milan Nenin és a díszlettervező, Pesti Emma is követte a munkafolyamatot, a díszlettel is eljátszottunk a próbák során, úgy alakult ki a végleges díszlet, a zeneszerző is többször megnézett minket, a mozdulatokhoz igazítva finomította a zenét – hallottuk a rendezőtől.

Az előadásban Nagyabonyi Emesét, Czumbil Orsolyát, Kucsov Boriszt, Mészáros Gábort, Mikes Imre Eleket és Varga Henit láthatjuk a színpadon.

– Számomra ez az előadás azt jelenti, hogy mit érzékelek a körülöttem lévő dolgokból és mit használok fel belőlük, mit választok ki. Mit hasítok ki magamnak és azzal mit kezdek – mondta Nagyabonyi Emese, akinek szavaihoz csatlakozott Mikes Imre Elek is. Mint mondta, ő is sokat foglalkozott azzal a próbák során, hogy a gondolatokat, érzelmeket hogyan lehet helyzetekbe hozni, hogyan lehet mozdulatokban életre kelteni. Még nem teljesen ért végére benne ez a folyamat, keresi az útját ebben, de nagyon jólesik neki ez a keresés.

A produkció létrejöttét Szabadka város, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Nemzeti Tanács és a Köztársasági Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium támogatta.