2024. március 28., csütörtök

Szorosabb kapcsolatok Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság között

Dodik: Boszniában a biztonsági szolgálatok adatai szerint 3 500 olyan személy van, aki terrortámadás potenciális elkövetőjének számít

Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével tárgyalt Belgrádban Aleksandar Vučić kormányfő és Ivica Dačić külügyminiszter, s a találkozót követően a szerbiai miniszterelnök bejelentette, hogy a boszniai Szerb Köztársaság Napjának megünneplésekor, január 9-én, szinte a szerb kormány egésze ott lesz a szomszédos entitásban.

Arról is beszélt, hogy jövőre a két kormány egy emléknapot is szervez a jasenovaci haláltábor áldozatainak adózva, a 75. évfordulóhoz kapcsolódóan. Vučić kifejtette, hogy ebben a táborban halt meg a legtöbb szerb a történelem során, s ezt nem szabad elfeledni, ugyanakkor a jövőbe kell tekinteni, tudatában annak, mi zajlott le a múltban, s elutasítva a történelem meghamisítására irányuló elgondolásokat. Elégedettségének adott hangot a boszniai Szerb Köztársasággal megvalósított együttműködés kapcsán, mely, mint hozzátette, mindig lehet még jobb. Szerbiának feladata a daytoni megállapodás védelme, hangsúlyozta.

Milorad Dodik nyilatkozatában a régió kulcsfontosságú államának nevezte Szerbiát. Mint mondta, a boszniai Szerb Köztársaság érti és tiszteli a regionális stabilitás megszilárdítására irányuló belgrádi politikát. Azt is mondta, hogy a szerb entitásnak egyetlen oka sincs arra, hogy destabilizálja Bosznia-Hercegovinát. Beszélt a közös infrastrukturális projektumokról és a jövő évi jasenovaci megemlékezésről is, melyet együtt koordinál a két kormány.

Szerinte támogatni kell a terrorizmus ellen irányuló minden akciót is, hiszen Boszniában a biztonsági szolgálatok adatai szerint 3 500 olyan személy van, aki terrortámadás potenciális elkövetőjének számít. Léteznek olyan hálózatok az államban, amelyek az Iszlám Államot támogatják, tette hozzá.