2024. április 25., csütörtök

Polgári kontroll a közpénzek költése felett

A www.budzeti.rs honlapon vajdasági önkormányzatok költségvetései követhetők nyomon

Egy, a közpénzek költését nyilvántartó portált indított útjára az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM). A regionális internetes felületen minden vajdasági önkormányzat pénzügyeit nyomon lehet majd követni.

A honlapot pénteken mutatták be a nyilvánosságnak Óbecsén. Az egyedülálló kezdeményezésnek köszönhetően a vajdasági adófizetők betekintést kaphatnak abba: hogyan néz ki önkormányzatuk költségvetési terve, milyen bevételeket valósít meg, mire költ, és kiknek a számlájára utalnak közpénzeket.

Aleksandar Đekić, a BUM elnökének beszámolója szerint a munka nem volt zökkenőmentes.

– A pénzügyminisztérium először nem akarta a rendelkezésünkre bocsátani a kért adatokat, majd az adatvédelmi biztos döntése után csak részleges információkat kaptunk, azt is rossz formátumban. Az volt a kifogás, hogy kérésünk túlságosan leterheli az ő rendszerüket. Bár egyelőre csak tíz önkormányzat adataihoz sikerült hozzájutnunk, az a tervünk, hogy minden vajdasági község költségvetése megjelenjen a www.budzeti.rs című honlapon – mondta el Aleksandar Đekić.

Rodoljub Šabić, a közhasznú információk és személyes adatok védelmi biztosa és Dragan Dobrašinović, a közpénzek költésének felügyeletét végző koalíció elnöke egyaránt úgy véli: a leghatékonyabb megoldás az lenne, ha mindezeket az adatokat maga a minisztérium hozná nyilvánosságra. Mint elmondták: ez a fajta átláthatóság az állam munkáját is segítené a korrupció felszámolásában.

Nemanja Nenadić, a Transparentnost Srbija programigazgatója egy friss nemzetközi kutatás eredményéről beszámolva kiemelte: a költségvetések nyitottságát vizsgáló elemzése szerint Szerbia épp a polgári kontroll területén érte el a legrosszabb eredményt.