2024. április 24., szerda

A szerbiai szabadúszók a világ legjobbjai között

Havonta akár 700 euró is megkereshető

Európában tavaly a szabadúszók (freelancerek) száma 6-ról 9 millióra ugrott – derült ki a New York-i székhelyű Payoneer internetes pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cég felméréséből. A szabadúszóként ledolgozott órák számát tekintve Szerbia a világon a harmadik helyet foglalja el.

Az előrejelzések szerint a szabadúszó munkavállalók 2020-ra a világon a teljes munkaerő 40 százalékát teszik majd ki. Ez a trend nem kerülte el Szerbiát sem. A legnagyobb szabadúszókat foglalkoztató szerbiai internetes honlapok kiváló bevételeket könyvelnek el. Az Upwork, a szabadúszókat és munkaadókat összekötő világvezető internetes platformon keresztül 2014-ben mintegy 40 ezer szerbiai szabadúszó munkavállaló szerzett munkát.
Egy szerbiai szabadúszó egy hónapban 37,9 órát dolgozik, egy egyiptomi 38,5-at, egy kenyai pedig 42,6 órát. A szabadúszó munkavállalók átlagfizetése a világon 20,97 dollárt tesz ki óránként. Szerbiában egy óra munkáért 20 dollár jár.

A munkafolyamat Szerbiában is úgyanúgy zajlik, mint máshol a világon. A szabadúszók 58 százaléka otthonról dolgozik, a többiek viszont kávézókban, könyvtárakban és hasonló helyeken kapcsolódnak a munkájukhoz elengedhetetlen világhálóra. Az elmúlt években kifejezetten a szabadúszók számára ún. coworker helyiségek jöttek létre.