2024. március 29., péntek

Tegnaptól ismét dolgoznak a telekkönyvi hivatalok

Felfüggesztették a sztrájkot a Köztársasági Kataszter Intézet dolgozói, így hétfő óta az összes szerbiai telekkönyvi hivatal valamennyi tolóablaka dolgozik – erősítette meg a hírt tegnap Zorana Mihajlović építési, infrastrukturális és közlekedési miniszter. Mint mondta, sikerült megállapodni a telekkönyvi hivatalok működése kapcsán, de az intézetben még tegnap tartottak a formális sztrájkbizottsági ülések, hogy meghozzák a szükséges határozatokat.
Mint ismeretes, a szerb kormány pénteken a Köztársasági Kataszteri Intézet a foglalkoztatottak érdekeit képviselő szakszervezetek, a pénzügyminisztérium, valamint az Építési, Infrastrukturális és Közlekedési Minisztérium képviselőiből munkacsoportot hozott létre, amely a kataszteri reformokon munkálkodik majd.
Valamennyi szerbiai polgár egyetért abban, hogy a kataszteri hivataloknak hatékonyabban kell működniük, és nem engedhetjük meg, hogy a megoldatlan ügyek halmozódjanak. A lakosság sem sorakozhat naphosszat a tolóablakok előtt ügyeinek rendezése céljából – magyarázta Zorana Mihajlović.

A Köztársasági Kataszteri Intézet alkalmazottai azért léptek sztrájkba, mert a szerb kormánynak a közszférában foglalkoztatottak maximális létszámát szabályozó döntése értelmében a telekkönyi dolgozók egy részére is elbocsátás vár.