2024. április 24., szerda
Muzslya

Kiosztották a Betlehemi Békelángot

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1986-ot a béke évének nyilvánította, ekkor lett a béke szimbóluma a Betlehemi Békeláng. Azóta minden évben Jézus születési helyéről, a betlehemi Születés Bazilikából Bécsbe hozzák a békelángot, amely onnan eljut a világ minden tájára. Tegnap a muzslyai Mária Szent Neve plébániatemplomba került kiosztásra.Szentmise keretében osztották szét, a cserkészek pedig tovább vitték a vajdasági településekre.

Fotó: Kecskés István

Fotó: Kecskés István

Szabó Hunortól, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség vezetőképző tisztjétől megtudtuk, hogy a Betlehemi Békeláng Szegedről került Vajdaságba. A tegnapi eseményre Szabadkáról, Topolyáról, Kishegyesről, Csantavérről, Horgosról, Kispiacról és Muzslyáról érkeztek cserkészek – összesen mintegy 150-en.

A Betlehemi Békeláng az összetartozás, a biztonság, a kölcsönös bizalom és szeretet jelképe. Sulyok Ádám horgosi cserkész számára a Betlehemi Láng a cserkészek együttlétét jelenti. Számára olyan érzést jelent, mintha mindannyian egy láng lennének.
A Betlehemi Békelángnak minden évben megvan az üzenete.

−2015-ben a Betlehemi Láng üzenete az, hogy „minden ember számára szeretnék fény lenni”. Tehát fényt vinni mindenki számára azt jelenti, hogy ahhoz, hogy én bírjak fényt adni másnak, vagyis én adhassak másoknak fényt – bennem kell, hogy legyen a fény, mondja ft. Varga Zoltán, a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke.

A Németországban tanuló Damjanovity Tímea vitte a békelángot az oltárhoz. Szerinte nagyon fontos, hogy egész Vajdaságban szétosszák a békelángot. Az esemény pedig jó alkalom arra, hogy a vajdasági cserkészek találkozzanak.

A Betlehemi Békelángot a cserkészek tegnap az aracsi pusztatemplomhoz is elvitték.