2024. április 19., péntek

Dzsihadistát fogtak a német rendőrök

Németországban egy 2012-ben kiadott elfogatóparancs alapján őrizetbe vettek egy feltételezett dzsihadistát – közölte hétfőn a német szövetségi ügyészség.

A 26 éves német állampolgárságú férfit a berlini Tegel repülőtéren vették őrizetbe még pénteken, amikor belépett Németország területére. A hatóságok azzal gyanúsítják, hogy csatlakozott a Német Tálib Mudzsahedek (DTM) nevű külföldi terrorista szervezethez.

A gyanú szerint a Berlin térségéből származó férfi 2009 novemberétől az afganisztáni–pakisztáni határ vidékén fekvő Vazirisztánban tevékenykedett a DTM tagjaként, kiképzést kapott lőfegyver és robbanóöv használatában és részt vett toborzóvideók készítésében. A közleményben Sinan Sefik A. néven azonosított férfi egy belső konfliktus miatt 2010 februárjában kilépett a szervezetből.

A DTM 2009-ben alakult, célja az volt, hogy közreműködjék az iszlám jogrend (saría) alapján működő állam kiépítésében Afganisztánban. Tagjai a NATO-vezetésű koalíciós erők (ISAF), valamint az afgán és pakisztáni kormány csapatai ellen harcoltak, és az öngyilkos merényletet is legitim eszközként tartották számon – áll a közleményben. A DTM több vezetője 2010 áprilisában meghalt, ami néhány hét alatt a szervezet széteséséhez vezetett.