2024. április 19., péntek

Ismét kiköthetnek külföldön az atomtöltetekkel felszerelt amerikai tengeralattjárók

Tizenkét éves szünet után ismét kiköthetnek külföldön az Egyesült Államok atomtöltetű rakétákkal felszerelt tengeralattjárói, amit eddig biztonsági okokból nem engedélyeztek számukra.

A változtatás célja, hogy az amerikai haditengerészet jelezze: az atomtöltetű robbanófejeket célba juttató ballisztikus rakétákkal felfegyverzett tengeralattjáróival a világ minden táján jelen van - közölte az AP amerikai hírügynökséggel hétfőn Michael Connor, az amerikai tengeralattjáró-flotta szeptemberben visszavonult korábbi parancsnoka.
Connor közölte: az első kikötés szeptemberben lesz Nagy-Britanniában, és a tervek szerint a gyakorlat a jövőben folytatódni fog.
Az atomrakétákkal felszerelt amerikai tengeralattjárók 2003 óta nem köthettek ki külföldön, miután a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után indított biztonsági felülvizsgálat során a haditengerészet úgy értékelte, azok túl különleges elemei az Egyesült Államok fegyveres erejének ahhoz, hogy bármiféle kockázatnak kitegyék őket. Washington jelenleg 14 ilyen tengeralattjáróval rendelkezik.
A külföldi kikötések újraindítása a jelképes stratégiai üzenet mellett az AP által megszólaltatott szakemberek szerint legénység hangulatára is jó hatással lesz majd.
Az atomtöltetű rakétákat hordozó Ohio-osztályú tengeralattjárók jellemzően 70-80 napot töltenek a tengereken egy-egy bevetés során, amely idő alatt csak ritkán jönnek a felszínre, miután a műveleteik során az egyik fő szempont az, hogy elkerüljék más országok radarjait. A szakemberek szerint sokat javíthat a hangulaton, ha ez alatt az idő alatt esetenként partra szállhatnak egy külföldi kikötőben a legénység tagjai.