2024. április 23., kedd

Brutális légicsapás Szíriában

Több tucat halálos áldozata volt a légicsapásoknak vasárnap Szíria északnyugati részén, a felkelők kezén lévő Idlíb városban

Kórházi források szerint legkevesebb 75 halottat találtak a helyszínen. Feltehetően sokan a romok alatt rekedtek. Mintegy 150-en megsebesültek, több súlyos sérültet törökországi kórházakba szállítottak.

Helyi lakosok szerint a támadásokat valószínűleg orosz vadászgépek hajtották végre. A beszámolók szerint legkevesebb hat légicsapás érte a várost, azon belül annak piacát, kormányzati épületeket és lakónegyedeket. A közösségi médiában és a szíriai ellenzékhez közel álló Orion TV tévécsatornán közzétett képsorokon a célra hevenyészetten átalakított mentőjárműveket lehetett látni, amint a romok között túlélők után kutató emberek mellett elhaladva sebesült civileket szállítanak.

Idlíb a Dzsais al-Fatahnak, iszlamista felkelőcsoportok egy olyan szövetségének a kezén van, amelynek az al-Kaidához tartozó an-Nuszra Front is tagja.

Oroszország légicsapásokkal támogatja Bassár el-Aszad szíriai elnököt és a szíriai hadsereget, amelynek számára Idlíb elveszítése nagy érvágás volt.

Moszkva állítása szerint az orosz légicsapások elsősorban az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet ellen irányulnak, többen azonban azt vetik Oroszország szemére, hogy mérsékelt felkelőcsoportokat is támad, és hogy számos civil áldozatot szednek a bombázásai.