2024. április 19., péntek

Jelentősen nőtt a szaúdi olajexport októberben

A különböző nemzetközi energetikai szervezetek adatait összegző, 2001-ben létrehozott Joint Oil Data Initiative (JODI) azt közölte vasárnap a honapján, hogy az októberi szaúdi olajkivitel napi 7,364 millió hordó volt. Ez napi 253 ezer hordóval múlta felül a szeptemberi szintet. Eközben a szaúdi olajtermelés napi 10,276 millió hordóra bővült októberben az előző havi 10,226 millió hordóról.


A szaúdi olajtermelési és exportadatok azért fontosak, mert az ország az OPEC legnagyobb olajtermelője, az olajkartell pedig a világ olajtermelésének csaknem harmadát adja.
Az olaj ára a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) december 4-i fél éves bécsi tanácskozása óta szinte minden egyes kereskedési napon csökkent. A tanácskozáson nem született megállapodás a szervezet termelési kvótájáról, így a korábbi, napi 30 millió hordós küszöbérték maradt érvényben.
Pénteken az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 36,88 dolláron zárt, két héttel korábban, az OPEC ülésének napján  43 dolláron fejezte be a napot.
Az OPEC tavaly nyár óta az olajár szabályozása helyett világpiaci részesedésének megvédését helyezte termelési politikája előterébe. A cél a magas költséggel termelő új források, például az amerikai palaolaj kiszorítása a világpiacról.
A jelenlegi világpiaci túlkínálat a jövő év elejétől az iráni export visszatérésével csak tovább súlyosbodhat. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) nemrég ismertetett előrejelzése szerint a túlkínálat jövőre még nagyobb nyomás alá helyezi majd a világpiaci árakat.
A BMI Research kutatóintézet számításai szerint Irán felhalmozott készleteinek értékesítése mellett a szankciók feloldása után napi 700 ezer hordó olaj egyenértékkel lesz képes növelni nyersolaj és szénhidrogén kondenzátum termelését 2016 végéig, ami teljes egészében exportra kerül majd. Teherán most decemberben 1,26 millió hordó kőolajat fog exportálni a már megkötött üzletek alapján.
A Morgan Stanley múlt héten ismertetett előrejelzése szerint az OPEC termelése jövőre napi egymillió hordóval emelkedik majd szinte kizárólag Irán, Irak és Szaúd-Arábia többlettermelésének köszönhetően.
Az irániak árellenállóságát jelzi iráni Central Oil Fields Company vezérigazgatójának az a kijelentése, miszerint az országban hordónként 1,0-1,5 dolláros költséggel hozzák felszínre a nyersolajat, az iráni olaj tehát bármilyen világpiaci ár mellett versenyképes tud maradni.
Az OPEC december 23-án ismerteti a Globális Olajpiaci Kilátások jelentését, amelynek néhány részletét már most ismertették. A jelentés összeállítói szerint sokáig kell várni, amíg ismét 100 dollár lesz a kőolaj hordónkénti ára. Az OPEC szerint a 2020. évi 70 dollár fölött ár 2040-ben még mindig csak 95 dollár lesz.  
Az OPEC azzal számol továbbá, hogy a szervezet napi olajtermelése 40,7 millió hordó lesz 2040-re.