2024. április 19., péntek

Hány képviselője legyen a szerb parlamentnek?

A hazai pártok abban egyet értenek, hogy szükség van a politikai rendszer reformjára, abban már nem: hogyan és mikor hajtsák a reformot végre

A pártok többsége már jó ideje képviseli azt az álláspontot, hogy változtatni lehetne és kellene a szerbiai politikai-választási rendszeren. Nem egybehangzóak azonban a vélemények a parlamentben helye foglaló képviselők számát illetően sem – mint tudjuk, jelenleg 250-en vannak.

Zoran Babić, a legnagyobb frakcióval rendelkező hatalmi Szerb Haladó Párt képviselőcsoportjának vezetője kiemelte, hogy a párton belül már folytattak megbeszéléseket a politikai rendszer átalakításáról, s egyik céljuk éppen a képviselők számának a csökkentése. A javaslatuk az, hogy a mostani 250 helyett ezentúl 150 képviselője legyen a hazai törvényhozásnak. Készek a választási rendszer átalakításáról szóló egyeztetések megkezdésére is a többi parlamenti párttal. A frakcióvezető szerint nem elhamarkodott, hanem minőségi megoldást kell találni, ezért nem szabtak semmilyen határidőt a döntések meghozásához.

Az ellenzék szerint nem szabad a parlamenti helyek számának csökkentésére egyszerűsíteni a politikai rendszer reformját. Nem lenne szabad licitálgatnunk azzal, hogy vajon 150, 180, esetleg 200 képviselőre van-e szükség, figyelembe kell venni, hogy a jelenlegi szám még akkor lett meghatározva, amikor a koszovói képviselők is nagy számban csatlakoztak a ház munkájához, jelentette ki Nataša Vučković, a Demokrata Párt képviselője. Ez a párt mély dialógus kialakítását szorgalmazza, s egy olyan választási rendszerben hisz, amelyik figyelembe veszi a részarányos, a többségi és az összetett választási rendszer pozitívumait is.

Zoran Stojiljković, a Belgrádi Egyetem Politikai Tudományok Karának tanára azon a véleményen van, hogy hiba volt alkotmányban rendezni a képviselők számát, hiszen most csak az alaptörvény megváltoztatása révén változtatható meg a szám. Ugyanakkor véleményének adott hangot, hogy a képviselők számának puszta csökkentése „még nem tesz majd boldoggá bennünket”. Mint mondta, inkább arra kell kötelezni a képviselőket, hogy „valóban képviseljék a polgárokat a parlamentben, s ne a pártoligarchák emberei legyenek”.