2024. április 25., csütörtök

Marad a szlovén kerítés

Ljubljana nem távolítja el a Horvátországgal közös határán felállított drótkerítést – mondta Zdravko Počivalšek szlovén gazdasági miniszter pénteken. A tárcavezető kijelentette: „A kerítés ügyének túlpolitizálása a jelen helyzetben nevetséges”. Arra reagált, hogy Zágráb csütörtökön az Európai Bizottsághoz (EB) fordult, hogy a testület indítson eljárást a szlovén pengés drótkerítés eltávolítása érdekében, amely Zágráb álláspontja szerint ellentétben áll az uniós környezetvédelmi jogszabállyal, továbbá veszélyezteti a helyi lakosok jószomszédi kapcsolatait, és a gazdaságnak, valamint az idegenforgalomnak is árt.

„A határzárat abban az esetben távolítjuk el, ha a veszély, amely fenyegeti az országot, csökken vagy megszűnik” – szögezte le. (Szlovénia az elmúlt néhány hétben 140 kilométer hosszú pengés drótkerítést épített Horvátországgal közös határán, amelynek költségei eddig 2 millió euróra rúgnak.)

Miro Cerar szlovén kormányfő csütörtökön Brüsszelben azt mondta: nincs ténybeli vagy jogi alapja a horvát kormány azon törekvéseinek, amelyekkel megpróbál nyomást gyakorolni Szlovéniára, hogy az eltávolítsa a kerítést Horvátországgal közös határáról. Cerar megismételte korábbi kijelentését, miszerint Szlovénia schengeni határán felállított technikai akadály ideiglenes intézkedés, de szükséges. „Néhány hónapon belül már látni fogjuk, hogy le kell-e bontani” – húzta alá.