2024. április 24., szerda

Bántalmazottak menedékhelye

A Biztonságos Ház projektumot 2006 és 2009 között a városi költségvetésből finanszírozták, 2009-től pedig a Szociális Munkaközpont keretében működik.

Nenad Drašković, a Szociális Munkaközpont igazgatója, és Miloš Vučević polgármester meglátogatták a Biztonságos Házat. Vučević ennek kapcsán kijelentette: Újvidék szociális politikájának fontos része, hogy minden polgárt nemre való tekintet nélkül egyformán kezel.

-Nemcsak a fontos dátumok megünneplésével foglalkozunk. November 25-e a nők elleni erőszak napja, ez a dátum természetesen lényeges számunkra, az 16 figyelemre méltó nap, amely a nők elleni erőszak akció jegyében telt el. A nemi egyenjogúságért folytatott harc viszont az év 365 napjában tart. Büszkén elmondhatjuk, hogy a Biztonságos Ház sikeresen működik, a Szociális Munkaközpont pedig nagyon sok olyan szolgáltatást nyújt a rászoruló emberek számára, amelyek nélkül sokkal nehezebb lenne polgártársaink sorsa. A mai látogatásunkkal azt szeretnénk jelezni, hogy támogatjuk a Biztonságos Ház működését, és azokat a nőket, akik itt tartózkodnak gyermekeikkel. Azt szeretnénk, ha minél előbb visszatérhetnének mindennapi életvitelükbe, de ha segítségünkre van szükségük, az önkormányzat mindig mellettük áll. A célunk tehát nem a 16 napos, hanem 365 napos aktivizmus, az erőszakkal szembeni zéró tolerancia, és az erőszak elleni folyamatos harc. Az is fontos, hogy minél több intézmény bekapcsolódjon ebbe a harcba, nyíltan kell beszélni minden problémáról – mondta a polgármester.

Nenad Drašković, a Szociális Munkaközpont igazgatója hangsúlyozta, a Biztonságos Ház működése többszörösen fontos, itt találnak menedéket a bántalmazott anyukák gyermekeikkel, az itt tartózkodókat pedig pszichológusok és szakértők látják el tanácsaikkal.

– A Biztonságos Ház tíz éves működése alatt az önkormányzat a legmagasabb standardok érvényesítését biztosította számukra. Az országban Újvidéket a legjobb példaként emlegetik, mert az illetékesek mindent megtettek annak érdekében, hogy a szociális védelem jól működjön – mondta Drašković.

Hristina Čadinoska, az intézmény szociális dolgozója elmondta, a Biztonságos Ház komplex szolgáltatásokat nyújt. – Mostanáig több mint hétezer nő vette igénybe a szociális dolgozóink tanácsadói szolgáltatásait, 1245 személy tartózkodott ideiglenesen a házban, ebből 639 nő és 606 gyermek. A tanácsadást telefonon, elektronikus postán is igényelhetik, de természetesen személyesen is jelentkezhetnek az irodában. Jelenleg a Biztonságos Házban öt nő és két gyermek tartózkodik – mondta Čadinoska.

A Biztonságos Ház csak ideiglenes tartózkodást biztosít, egy naptól hat hónapig lakhatnak itt a rászorulók, a ház maximális kapacitása 20 fő, a befogadott nők és gyermekek aránya nincs pontosan meghatározva. A bántalmazott nők és gyermekek mindennap a 021/646-57-46-os telefonszámon vagy a sigurnazenskakuca@csrns.org.rs elektronikus úton jelentkezhetnek.