2024. április 23., kedd

Magyarországi segítség migránskrízis után

Egymillió forint támogatás a horgosi gazdáknak

Magyarkanizsa községen egy év alatt mintegy 150 ezer migráns haladt át, akik számos helybeli gazdának okoztak kárt a gyümölcsösökben és a termőföldeken. A károkat azóta sem térítette meg senki. A veszteség nagyságát pontosan nem lehet meghatározni, mert a leszedett többtonnányi gyümölcsön kívül szőlőtőkéket rongáltak meg és faágakat törtek le, ez a következő év termésére is kihatással lesz.

A nyolcvanas évek menekülthulláma nyomán létrejött budapesti Erdélyi Gyülekezet indított segélyakciót Magyar támogatás a szerbiai migránskrízisben elnevezéssel, amelynek célja az volt, hogy segítséget nyújtsanak a kárt szenvedett gazdáknak és a Vajdaságban úton levő nélkülözőknek egyaránt. A menekülteknek októberben meleg holmikat vásároltak és osztottak a Székely Szeretetszolgálattal közösen Šidnél. Ezúttal a Magyarkanizsa községbeli gazdákon segítettek. A gyülekezet delegációja, élén dr. Zalatnay István református lelkésszel, tegnap délelőtt érkezett Magyarkanizsára, s a városháza dísztermében adták át adományukat harminc horgosi gazdának, akik fejenként az őket ért kár függvényében 20–60 ezer forint közötti összeget vehettek át. A rendezvényen jelen volt a segélyakcióban részt vevő Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és Bimbó Mihály, Magyarkanizsa polgármestere.

– Egymillió forint támogatást osztunk szét, amely, tudjuk, csupán csepp a tengerben, de amikor létrehoztuk ezt a segélyakciót, fontosnak tartottuk, hogy jelen legyen mind a két oldal, egyrészt az úton levő rászorulók, főként gyerekek, másrészt a helyi közösségek, amelyek ennek a terhét hordozzák, s bizony, ahol átvonulnak ezek az emberek, ott károk is keletkeznek – mondta dr. Zalatnay István, az Erdélyi Gyülekezet budapesti lelkésze.

Pásztor István elmondta, ennek a támogatásnak eszmei értéke van.

– Azt gondolom, kárenyhítésről van szó, nemcsak anyagi, hanem inkább eszmei értelemben, mert azt mutatja, hogy vannak, akik empátiát éreznek irányunkba, vannak, akiknek a lehetőségei olyanok, hogy gyűjteni és segíteni tudnak. A kanizsai polgárok az elmúlt évben megmutatták az empátiát azok irányába, akik itt áthaladtak, megértették a helyzetüket. Egyes gazdák kárt szenvedtek, akiknek földjein át vezetett az útvonaluk. Egészen biztos, hogy ezeket a károkat most nem lehet lenullázni, de jól jön ez a segítség – mondta Pásztor.

Fejsztámer Róbert az önkormányzat részéről megköszönte a segítséget, és elmondta, hogy a község mezőgazdasági tanácsosával, Halász Mónikával dolgoznak azon, hogy a gazdák állami szintről kártérítéshez jussanak.