2024. március 29., péntek

Szakadatlanul érkeznek a migránsok Horvátországba

Nem enyhül a Horvátországra nehezedő migrációs nyomás, továbbra is szakadatlanul érkeznek a közel-keleti bevándorlók a horvát–szerb határra, ahonnan rövid időn belül a szlovéniai Dobovára szállítják őket a horvát hatóságok – közölte tegnap a horvát belügyminisztérium.

Decemberben átlagban naponta 2-3 ezer migráns érkezett az országba. A belügyminisztérium adatai szerint a magyar–szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 510 452 migránst vettek nyilvántartásba.

Ugyanakkor a horvát kormányalakítás körüli tárgyalások háttérbe szorították az ezzel foglalkozó híreket. A parlamenti választásokat november 8-án tartották, de azóta sem az új összetételű parlament, sem az új kormány nem tudott megalakulni.

Annak ellenére, hogy Ljubljanában és külföldön is többen tiltakoznak a kerítés építése ellen, a szlovén kormány nem áll el tervétől. Szlovénia 16 járásban 140 kilométer hosszú pengés drótkerítést épített Horvátországgal közös határán. A tiltakozók szerint a kerítés kárt okoz az idegenforgalomnak, a vadon élő állatoknak, a halászatnak és a mezőgazdaságnak – írta a szlovén közszolgálati televízió (RTV) honlapján.

Szlovéniába egy nap alatt mintegy 5300 migráns érkezett. Október közepe óta 333 344 menekültet regisztráltak. Ausztriába október 20-a óta 320 245 ezer migráns utazott tovább.