2024. március 28., csütörtök
LENGYELORSZÁG

Varsóban éjszakai akcióval mozdították el egy NATO-háttérintézmény vezetőjét

A lengyel hatóságok egy csütörtök éjszakai akcióval szereztek érvényt a NATO egyik háttérintézményeként működő varsói elhárítóközpont (CEK) vezetője leváltásának, aki nem volt hajlandó engedelmeskedni a helyének elhagyására vonatkozó felszólításnak.

A lengyel nemzetvédelmi minisztérium közleménye szerint a minisztérium meghatalmazottja, Bartlomiej Misiewicz a lengyel katonai elhárítás (SKW) székházában átmenetileg működő CEK irodájába kísérte péntekre virradó éjjel az intézmény vezetésével megbízott új igazgatót, Robert Bala ezredest. Elődjét, Krzysztof Dusza ezredest a múlt héten függesztették fel a vele szemben indított biztonsági átvilágítás keretében.

A lengyel és a szlovák katonai elhárítás kezdeményezésére, kormányközi szerződések alapján idén szeptemberben létrehozott CEK feladata a NATO szakértői hátterének alakítása és tanfolyamok szervezése a katonai elhárítás témakörében. A projektben nyolc szövetségi tagállam, köztük Magyarország vesz részt.

A lengyel közszolgálati televízió (TVP) meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az ezredessel szemben az Egyesült Államok javára folytatott kémkedés gyanúja áll fenn. Az ellenzék által élesen bírált intézkedés Witold Waszczykowski külügyminiszter péntek reggel úgy indokolta a lengyel közszolgálati rádióban, hogy a nemzetbiztonság területén hozott személycseréket azonnali hatállyal szokták végrehajtani.

Tomasz Siemoniak, az előző kormány nemzetvédelmi minisztere "precedens nélküli" akciónak minősítette a személycserét. Úgy vélte, hogy az ügy aláássa Lengyelországnak a NATO-n belüli hitelességét. Közlése szerint a NATO történetében nem fordult még elő, hogy "egy tagállam a NATO egy fiókját megtámadja". A Gazeta Wyborcza című baloldali liberális napilap szerint - amelyre Siemoniak is utalt - a leváltás során Misiewicz és Bala katonák kíséretében betörte a CEK ajtaját. Bartosz Kownacki nemzetvédelmi miniszterhelyettes viszont cáfolta az erőszakos betörésről szóló híreket. A TVP jelentése szerint a NATO lengyel belügynek minősíti a leváltás ügyét.