2024. április 19., péntek

A V4-ek katonákat is küldenének Macedóniának

A visegrádi országok készek segítséget nyújtani Macedóniának az illegális bevándorlás elleni küzdelmében – jelentette be Martin Stropnický cseh védelmi miniszter a négy visegrádi ország tárcavezetőinek tegnapi prágai találkozója utáni sajtóértekezleten. Szerinte nem lehet kizárni egy olyan helyzet kialakulását sem, amelyben Macedóniának a rendőrökön kívül „katonákat és katonai felszerelést is küldeni kell”.    

Csehország és Magyarország már kapott is kérést Macedóniától a segítségnyújtásra. Csehországtól rendőrökön kívül sátrakat és tehergépkocsikat kértek a macedónok. Prága mindezt januárban tervezi elküldeni. A küldeményt a cseh katonák egy kisebb csoportja is elkísérné, akik betanítanák a macedónokat a technika kezelésébe. Hasonló segítséget nyújthatna Macedóniának Magyarország és Lengyelország is – mondta Martin Stropnický.

Magyar Levente, a magyar külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára ezzel párhuzamosan Budapesten azt közölte, hogy Magyarország a közeljövőben 50 fős rendőri egységgel járul hozzá a macedón határvédelmi erőfeszítésekhez. A határok kerítéssel való fizikai lezárása is részét képezte a macedónok kérésének – közölte Prágában Simicskó István, a magyar védelmi tárca vezetője. Azt azonban, hogy készül-e valamelyik visegrádi ország ilyen irányú segítségnyújtásra a macedónoknak, nem fejtette ki.

Milan Chovanec cseh belügyminiszter azt nyilatkozta, hogy Prága 25 rendőr kiküldését tervezi Macedóniába. Erről várhatóan a hétfői ülésén dönt a kormány. A cseh belügy ugyanakkor 20 millió koronát különítene el Macedónia megsegítésére. Erre reagálva a cseh védelmi miniszter azt közölte, hogy pénzügyi segítség a macedón kérésben nem szerepel.

A négy visegrádi ország ugyanakkor Prágában megállapodott abban, hogy 2019-ben újra közös visegrádi katonai egységet (V4 battle group) ajánlanak fel az Európai Uniónak – közölte Miloš Koterec, a szlovák védelmi minisztérium államtitkára. Simicskó közlése szerint a visegrádi készenléti egységet több mint 3300 katona alkotná. A magyar hadsereg több mint 600 katonát küldene az egységbe.