2024. április 25., csütörtök

Az állam 30 százalékkal növelné a vagyonadót

A DP értékelése szerint a kormány a polgárok adóterhelését növelné, a vállalatokét pedig csökkentené

A Demokrata Párt a helyi önkormányzatok pénzeléséről szóló törvénytervezet visszavonását követeli, mert értékelésük szerint a dokumentum mentén növekedne a vagyonadó, a helyi önkormányzatok azonban kevesebb pénzt kapnának. A DP szerint emiatt veszélybe kerülne a helyi önkormányzatok működése.

Az állam 30 százalékkal növelné a vagyonadót, közben pedig eltörölné a környezetvédelmi illetéket, valamint az egyéb, vállalatok által fizetett illetékeket, amelyek egyébként a helyi önkormányzatok költségvetésébe folytak be, magyarázta Saša Paunović, a DP árnyékkormányának államigazgatási és helyi önkormányzati minisztere.

– A szándék egyértelmű: a köztársaság csökkentené a helyi önkormányzatok bevételeit, sajátját pedig nagyjából 8 milliárd dinárral növelné. Ez a pénz most a helyi önkormányzatoké. Enélkül az önkormányzatok működése megkérdőjeleződne. A másik gond az, hogy az állam növelné a polgárok adóterhelését, a vállalatokét pedig csökkentené. A törvénytervezet arról is rendelkezik, hogy az állam csökkentené a transzfereszközöket azoknak a helyi önkormányzatoknak az irányába, amelyek nem fizettették meg száz százalékban a vagyonadót. 2012-től idáig nagyjából 50 milliárd dinárt vett el az állam a helyi önkormányzatoktól – érvelt a tervezet ellen Paunović.