2024. április 25., csütörtök

Megkezdődik a vasútvonal felújítása

A Budapest–Belgrád vonal szerbiai szakaszán Újvidék környékén kezdődnek meg a munkálatok

Néhány napon belül megkezdődhetnek a Budapest–Belgrád vasútvonal szerbiai szakaszának a felújítási munkálatai, jelentette be Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter.

Vučić beszámolója szerint általános az egyetértés azzal kapcsolatban, hogy 300 kilométeres óránkénti sebesség elérésére alkalmas vasútvonal épüljön (Fotó: Molnár Edvárd)

A munkálatokat a vasútvonal újvidéki szakaszán kezdik meg.

A miniszter elmondása szerint az állam a tervek szerint egy új vállalatot alapít, amely a projektum megvalósításáért lenne felelős. Azt, hogy ez mikor történik meg, még a miniszter sem tudja.

A Budapest–Belgrád vasútvonal nagyjából 350 kilométeres, ebből 184 kilométer Szerbián halad át. A Kínával közösen megvalósítandó projektum összértéke több mint egy milliárd euró. A megvalósításért felelős vállalat ötven százalékban szerbiai, ötven százalékban pedig kínai tulajdonú lenne.

A projektum megvalósítására a szerb állam a 2016. évi köztársasági költségvetésben 2,1 milliárd dinárt irányzott elő. Ebből 1,1 milliárd dinárt a teljes projektumra költenek, 1 milliárd dinárt pedig az új, a Fruška Gorán áthaladó szakasz miatt kisajátítandó földekre különítettek el.