2024. április 18., csütörtök

Miért magas a koleszterinem?

Térségünkre nagyon jellemző a vérzsírosság magasabb szintje a vérben, legyen szó a koleszterinről vagy a trigliceridekről. Miért van ez így? Küszködött-e valaki a családban ilyen problémával? Genetika? Talán zsírosabban táplálkozunk, mint a más területeken élők? Sovány vagyok, mégsem jók a laboreredményeim? Mindennapi kérdések ezek a betegeim részéről.

A koleszterin-anyagcsere 40 év feletti korban ma már szinte mindenkinél felborult. Jelentős megemlíteni, hogy a gyógyszerkassza egyik legnagyobb kiadási tétele a koleszterin-szintet csökkentő gyógyszerek támogatása. Márpedig a koleszterinszint gyors csökkentéséhez a legtöbb esetben nem szükséges gyógyszeres kezelés, mindössze mozgással és megfelelő táplálkozással elérhető.

Fogyasszunk sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és hüvelyeseket!

A növények gazdagok rostokban, melyek megkötik az epével a bélbe ürülő koleszterint, megakadályozzák a bélből való visszaszívódásukat. Így működnek a koleszterinszintet csökkentő gyógyszerek is. Növényi rostokban gazdagok a hüvelyesek, bab, zab, árpa, bogyós gyümölcsök.

Az elfogyasztottrostmennyiség növelésére tökéletes módszer reggelire 4-5 evőkanál nem finomított gyümölcsös müzli fogyasztása joghurttal. Az étkezésből a lehető legalaposabban ki kell iktatni a telített zsírokat, transzzsírokat. Telített zsírok találhatóak a húsokban, vajban, tejtermékekben, transzzsírok pedig a hidrogénezett növényi olajok, pl. egyes margarinokban.

Kerüljük a rossz zsírokat!

Létezik egy zsír, melyről bebizonyosodott a szívvédő hatása: ez az omega–3 zsírsav. Ez főként hidegvízi halakban – lazac, makréla, pisztráng, hering és szardínia – található.

Fehérjét a növényekből!

Számos fehérjében gazdag növényt ismerünk, mint amilyen a szójabab, zöldbab, lencse, fejtett bab. Fogyasztásuk – amellett, hogy fehérjeforrás – csökkenti a koleszterinszintet, segít a vércukorszint normalizálásában, segíti az inzulin hatását, csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.

A trigliceridek a táplálkozás során a szervezetbe került zsírok legfontosabb alkotóelemei. A szervezet zsírraktárai is főként ezekből töltődnek fel. A trigliceridek közé sorolható a disznózsír, a vaj, az olaj stb., melyekre más és más zsírsavösszetétel jellemző. Táplálkozást követően a szervezetbe jutott zsírok egy része az energiaszükségletet biztosítja, a többi azonban feleslegként nem kerül felhasználásra.

Sokan várnak pontos magyarázatot az orvosuktól, hogy miért magasabb a trigliceridszintjük. Érelmeszesedésre hajlamosít? Szűkíti az ereket? Infarktusra hajlamosít, vagy netán agyérbetegségre? Mi az a határ, amit már nagyon komolyan kell vennem? Mit tehetek azért, hogy csökkentsem? Kérdések sokasága, de az egyértelmű válasz sokszor elmarad.

Élettani szerepe tekintetében a triglicerid az egyik legfontosabb zsírraktárunk. Két helyen halmozódik fel a szervezetben: a zsírszövet zsírsejtjeiben és a keringésben a különböző hordozó fehérjéken

Amennyiben 10 mmol/l feletti az érték, úgy a hasnyálmirigy-gyulladás miatt mielőbb kérni kell a gyógyszeres kezelés megindítását. Ha ennél alacsonyabb az emelkedett trigliceridérték, életmódi tényezők betartásával jelentős eredményt lehet elérni: vércukor-beállítás, fogyás, testmozgás, dohányzásról leszokás, pajzsmirigy-hormonháztartás normalizálása, alkoholfogyasztás mellőzése, fogamzásgátló tabletta abbahagyása. Ezen túl halolajkapszula használatával, azaz telítetlen zsírsavak bevitelével lehet csökkenteni a trigliceridszintet, valamint az élelmi rostok megemelt bevitelével (búzakorpa).

A trigliceridszint szinte mindig a túlzott szénhidrátfogyasztás miatt magas. Tehát csökkenteni kell elsősorban a fehér kenyér, a tésztafélék, sütemények és a cukor bevitelét. Emellett az omega–3 zsírsav csökkenti jelentősen. Elsősorban tengeri halakban van.

A tudósok régóta vitatták a trigliceridek és a szívbetegség összefüggését. A vér zsírsavszintje genetikailag meghatározott: egy esetleges mutáció akár 40 százalékkal is növelheti a szívbetegség kialakulásának a valószínűségét.

Az úgynevezett örökletes magas koleszterinszint azt jelenti, hogy a családban öröklött módon terjed egy magas koleszterinszinttel járó állapot, amelyben a koleszterin értéke jelentősen meghaladhatja a 8 mmol/l-t is, miközben a védőfaktor HDL-koleszterin- és a trigliceridszint is normális.

Sovány, magas koleszterinszintű beteg esetében, ha a koleszterinszintje 8-10 mmol/l körül alakul, és a családi történetben valakinél 50 év alatti korban infarktus fordult elő, akkor feltétlenül gondolnunk kell erre az állapotra is. Az örökletes magas koleszterinszint betegség nem gyógyítható, de jól kezelhető.

A vér koleszterinszintjét meghatározó tényezők

Normál értékek

koleszterin:

LDL: 4 mmol/l alatt

HDL: 1 mmol/l felett

Trigliceridek: 2 mmol/l alatt