2024. március 29., péntek

A második Gyermekmosoly

Harminchat jelentkező a Krivaja Kft. pályázatán - a támogatottak különböző módon segítenék a gyermekeket

A topolyai székhelyű Krivaja Kft. a tavalyi évben hirdette meg első ízben a Gyermekmosoly pályázatát, amelyben a gyermekek jólétével foglalkozó intézményeket, szervezeteket támogattak, összesen 800000 dinár értékben.

A magyarkanizsai Együtt Veled – Értük képviselői (Benedek Miklós felvétele)

A magyarkanizsai Együtt Veled – Értük képviselői (Benedek Miklós felvétele)

A tavalyi pozitív visszajelzéseknek köszönhetően a cég idén szeptemberben is meghirdette a pályázatot, amely november 8-ig volt érvényben, és amelyre harminchatan pályáztak. A cég december elsején döntött a nyertesekről és a kiosztandó támogatásokról. A tegnap megtartott sajtótájékoztatón Ördög Mónika, a cég munkatársa arról számolt be, hogy a döntést a nagy számú érdeklődőre való tekintettel nem az előre megtervezett formában vitték végbe: a döntéshozatal során nagy fejtörést okozott a rengeteg pályázat, de mivel nem vagyunk szociális intézmény, hogy fel tudjuk mérni, melyik pályázónak van nagyobb szüksége a donációra, és mivel ezek a projektumtervek tele voltak jobbnál-jobb ötletekkel, úgy döntöttünk, hogy minden pályázó számára jóváhagyjuk azt a minimális összeget, amit a pályázati kiírásba belefoglaltunk, tehát harmincezer dinárt. Abban is módosítottuk a kiírást, hogy nem eszközöket, berendezéseket adunk át a támogatottaknak, mint a tavalyi pályázat esetében, hanem a pénzt utaljuk át a pályázóknak. A tavalyi évben minden pályázónak személyesen szállítottuk ki a donációs tárgyakat, az idén azonban a januári szerződés aláírást követően tíz napon belül a szervezetek folyószámlájára utaljuk át a pénzösszeget – nyilatkozta Ördög, majd hozzátette, hogy már folyamatban van a következő évi pályázat tervezése, amelyben szigorúbbak lesznek a pályázás feltételei, több kritérium alapján rangsorolják a jelentkezőeket. A tervek szerint tíz donációt osztanak majd ki, mindegyiket arányos összegben. Ördög Mónika arról is beszámolt, hogy Szerbia szinte minden szegletéből érkezett pályázat, akik között voltak kultúregyesületek, iskolák, humanitárius szervezetek, rokkantakkal foglalkozó egyesületek.

A sajtótájékoztatón jelen voltak több szervezet képviselői. Először Papp Julianna, a bácsfeketehegyi Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat elnöke ismertette magát a szervezetet. Az Izida tavaly nem jelentkezett a pályázatra, a tervek szerint az elnyert pénzösszeget didaktikus anyagok beszerzésére fordítják majd, amivel a foglalkozásaik minőségét szeretnék javítani. A topolyai Csáki Lajos Általános Iskola képviseletében Drenyovszi Gyöngyi, a pályázatíró csoport vezetője szólalt fel. Elmondta, hogy az intézmény tavaly is a nyertesek között volt, akkor különböző didaktikai felszereléseket kapott a cégtől, amellyel egy tantermet rendeztek be a sajátos nevelési igényű tanulóik részére. Az idén multimediális eszközöket szeretnének vásárolni az elnyert támogatásból. A harmadik jelenlévő szervezet a magyarkanizsai Együtt Veled – Értük egyesület volt. Bagi Ferenc elnök arról számolt be, hogy a tavalyi évben a laskagomba termesztés beindítása céljából szubsztrátumot és erre alkalmas asztalokat, polcokat kapott a cégtől. Az idei év folyamán megtermelt gombát a szervezet szolgáltatásait igénybe vevők családjának és a legközelebbi partnerszervezetük, a Községi Szociális Szolgáltató Központ napközijének asztalára került. Az idei támogatást a játszóházuk világításának felújítására fordítják majd.