2024. április 25., csütörtök

Minden újszülött kapjon támogatást!

Jövőre jusson hétszer több pénz az újszülöttek egyszeri támogatására – ezt a javaslatot terjesztették a községi tanács elé az Óbecse Községért Polgári Csoportnak azok a községi képviselői, akik a Magyar Mozgalom színeiben politizálnak a helyi parlamentben.

– Jelenleg ötszázezer dinár szerepel a községi költségvetésben a családok elsőszülött gyermekeinek a támogatására. Mi azt szeretnénk, ha a jövő évben ennek a hétszerese, azaz 3,5 millió dinár lenne elkülönítve a kasszában minden egyes újszülött számára. Számításainkat azokra az adatokra alapozzuk, amelyek szerint az előző két évben, azaz 2013-ban és 2014-ben 310 és 350 közé tehető az újszülöttek száma. Ennek alapján minden gyermekre tízezer dinár jutna. Meggyőződésem, hogy ez a javaslatunk nem szorul magyarázatra, és feltételezésünk szerint az önkormányzat tervez is bizonyos összeget erre a célra. Reményeink szerint nem jelent majd gondot ennek az összegnek a biztosítása a költségvetésben – mondta el tegnapi sajtótájékoztatóján Knézi Péter, a képviselőcsoport elnöke.

Az elsőszülöttek anyagi támogatásáról az ősszel hozott döntést a községi képviselő-testület, de Knézi emlékeztetett arra is, hogy hasonló indítvány már 2011-ben is született, akkor a Vajdasági Szociáldemokrata Liga nyújtott be javaslatot, hogy 1,5 millió dinárt fordítson erre a célra az önkormányzat. Knézi ebben az időszakban Óbecse polgármestere volt, és elmondása szerint akkor a nagyobbik koalíciós partner nem támogatta ezt a kezdeményezést.