2024. április 16., kedd

Az első kritikák dícsérik az új Star Wars-epizódot

Az első kritikák dicsérő hangon szólnak a Star Wars: Az ébredő Erő című filmről, amely J. J. Abrams rendezésében George Lucas űreposzának számos ismerős elemét felidézi és gördülékenyen folytatja.

A 140 perces, látványos film története Lawrence Kasdan és Abrams forgatókönyve szerint harminc évvel játszódik Lucas eredeti trilógiájának befejezése után.
"Az a nagy hírünk a Star Wars: Az ébredő Erőről - vigyázat: spoiler -, hogy jó!" - írta a The New York Times kritikusa. Manohla Dargis szerint a film a nagy várakozás ellenére nem fogja megmenteni a világot, még Hollywoodot sem, de remekül egyensúlyoz az olyan kedvencek, mint Harrison Ford és az újdonságok között, és a sorozat immár jelenséggé nőtte ki magát.
A Variety szerzője, Justin Chang úgy fogalmazott: a Star Wars-sorozat új erőre kapott az 1999 és 2005 között megjelent előzménytrilógia után. "Abrams úgy tűnik, szigorúan szem előtt tartotta az eredeti három filmet, amikor belevágott ebbe a monumentális új vállalkozásba" - írta, hozzáfűzve, hogy a megközelítésének megvannak a maga korlátai: Han Solo, Leia és a régi társak csodálatos megjelenése, valamint a két tetszetős új csillag ellenére kicsit vékonyka a történet, és nem tüzeli fel eléggé a képzeletet.
A The Hollywood Reporter az utóbbi 32 év legjobb Star Wars-produkciójának nevezte Az ébredő Erőt, amely "új energiát és életet pumpált a megszentelt sorozatba a régi nagyszerűségeit és ígéretes új irányokat is megmutatva".

Az index.hu kritikája szerint ez a legjobb Star Wars-film A Birodalom visszavág óta.

„A Star Wars-fanok megnyugodhatnak: J. J. Abrams nem gyalázta meg a kedvenc űrmesénket, sőt, sokkal izgalmasabb, látványosabb és viccesebb kalandot kanyarított hozzá, mint amilyen a rossz emlékű előzménytrilógia volt. Az óriási rajongói elvárás könnyen maga alá temethette volna a rendezőt, de ő profin teljesítette élete legkeményebb Jedi-próbáját. Az ébredő Erőt így most ugyanúgy élvezheti az is, aki az összes spoileres cikket elolvasta a 7. rész bejelentése óta, és az is, aki utoljára a '80-as években látta a máglyán elégni Darth Vader páncélját. És már 32 éve várja, hogy a táncoló kannibál plüssmacik helyett valami komolyabb, méltóságteljesebb lezárást kapjon a Skywalkerek családmeséje.” - íírja az index.

A HVG szerint J.J. Abrams, aki a 2009-es Star Trekkel már bizonyította, hogy egyszerre tud új alapokra helyezni és méltóan, a gyökerekhez ragaszkodva kezelni egy gigafranchise-t, most még nagyobb pofont adott a lehetetlennek: a mozitörténet legösszetéveszthetetlenebb márkájába lehelt új életet, és visszahozta a Star Wars név régi nagy dicsőségét.

Az sg.hu is hasonlóan fogalmaz: „Az ébredő Erő sok-sok idő után, új reményként hozza vissza a Csillagok háborúja varázsát a mozikba. A Birodalom visszavág magasságába azért nem emelkedik, de méltó folytatása minden idők egyik, ha nem a legfontosabb filmtrilógiájának, és őszintén reméljük, hogy a további epizódok is legalább ennyire ütősre sikerülnek majd”.

A filmet a szerbiai mozik ma estétől vetítik.