2024. április 20., szombat

Segélykiáltások és örömhírek

A szórványban járt körúton a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség mindig is fontosnak tartotta a szórványmagyarság helyzetét, a velük való kapcsolattartást. Ennek egyik újabb tanújele, hogy a VMMSZ egy körút során most bejárta a szórványt, mintegy 40 művelődési egyesülettel lépett közvetlenül kapcsolatba. Ahogyan azt Dudás Károly elnöktől megtudtuk, jártak Dél-Bánátban, a hertelendyfalvi szórványközpontban találkoztak a dél-bánáti művelődési egyesületek képviselőivel, Versecre, Zomborba is ellátogattak. Zomborban a nyugat-bácskai művelődési egyesületek vezetőivel ültek asztalhoz, Kisoroszon pedig a nagykikindaiakkal, a magyarcsernyeiekkel és a bégaszentgyörgyiekkel is.

– Sok panasz és segélykiáltás is elhangzott ezeken a találkozókon. Segítséget kértek például a pályázatírásokhoz és az elszámolások terén, de sok művelődési ház szorul felújításra is, van, ahol a berendezés, a felszereltség hiányos, és van, ahol például koreográfusra vagy éppen szövegkönyvekre lenne szükség. Viszont örömhíreket is kaptunk. Kisoroszon újra megalakult a színjátszó csoport, Magyarittabén pedig az új magyar művelődési egyesület – hallottuk Dudás Károlytól, aki azt is elmondta, hogy a szórvány és a tömb együttműködését is szorosabbra kívánják fűzni, például a szórványban teremtődő értékeket is bekapcsolni a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok megnyitójába. A Versecen működő tánccsoport el tud jönni majd a megnyitóra, amelyet szeptemberben rendeznek Palicson.

Arculatváltásra készülnek a magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepségével kapcsolatban is. Ahogyan az Raffai Telečki Ágnes ügyvezető ismertetőjéből kiderült, olyan műsorral készülnek, amely sajátos, az itteni emberek kérdéseivel, értékeivel foglalkozik, és amelyet szélesebb körben is érdemes bemutatni, így tervben van a vajdasági tájolás is ezzel a műsorral. 15 írót, költőt kértek fel, hogy meghatározott témában alkossanak, s az elkészülő szövegek adják majd a műsor vázát. A műsor rendezője Táborosi Margaréta színész, rendező lesz. A dramaturg Oláh Tamás lesz, a megzenésítés Klemm Dávid nevéhez kötődik, énekelni pedig Sóti Juli fog, valamint kisoroszi, magyarcsernyei, tóbai és nagykikindai amatőr színjátszók is részt vesznek a műsor elkészítésében.