2024. április 25., csütörtök

Prőhle: Ha megvédték volna a schengeni határokat, nem alakult volna ki ilyen helyzet

Ha nemcsak Magyarország, hanem minden európai ország betartotta volna a schengeni egyezményt, és megvédte volna a schengeni határokat, nem alakult volna ki ilyen menekülthelyzet – mondta Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára az osztrák közszolgálati média (ORF) menekült- és emberjogi kérdésekről szóló vitaműsorában.

A helyettes államtitkár a vitaműsorban hangsúlyozta, nem logikus Magyarországot pellengérre állítani amiatt, hogy jogkövető magatartást tanúsítva betartotta a szabályokat. Utalt Angela Merkel legutóbbi kijelentésére, miszerint a válság kezelésében az uniós külső határok védelme a legfontosabb, majd kiemelte, hogy Magyarország már csaknem egy éve ugyanezt hangsúlyozza. Prőhle úgy vélte, azért kezdett el az egész európai rendszer inogni, mert a menekültek nem vették komolyan a regisztrálási kötelezettséget, és nem működtek együtt a hatóságokkal, a védelmet biztosító országot pedig önkényesen választották ki. Ezzel nem Magyarország, hanem a menekültek sértették meg a genfi konvenciót. Hangsúlyozta, hogy Magyarország egészen addig regisztrálta a menedékkérőket, amíg azok azt hagyták.

Manfred Nowak, a bécsi egyetem nemzetközi jogi és emberi jogi tanszékének vezetője a vita során kijelentette: azért különösen zavaró Magyarország eljárása a menekültkérdésben, mert a közös uniós problémát és kihívást nemzeti úton, tagállami szinten akarta megoldani. Meglátása szerint nem menekültkrízisről, hanem az európai menekültpolitika válságáról van szó, amely szerinte jelenleg rendkívüli állapotnak számít.

Petra Bendel, a nürnbergi társadalom- és menekültpolitikai kutatóintézet vezetője szerint a közös európai menekültrendszer értelmében Magyarországnak be kellett volna fogadnia a menekülteket. Állítása szerint a menekültáradat erősödéséhez nemcsak az járult hozzá, hogy a törökországi, iraki és egyiptomi táborokban sokkal rosszabbá vált a helyzet, hanem az is, hogy néhány európai ország lezárta a határait, és az így kialakult pánik is hozzájárult ahhoz, hogy egyre többen indultak útnak.

Michael Fleischhacker, az NZZ-Österreich című újság főszerkesztője kijelentette: a menekültáradat igazi kiváltó oka az a nyári németországi közlés volt, amely szerint korlátlanul befogadják a szíriai menekülteket. Úgy vélte, hogy az unió e válságban nem fog felmorzsolódni, de ha nem tudja biztosítani a közös szabályok betartását, úgy a tagállamok kötelezettsége, hogy saját hatáskörben maguk intézkedjenek.