2024. március 29., péntek

Magyarország nem támogat olyan uniós javaslatot, amely csökkentené egy tagország szuverenitását

A határvédelem a nemzeti szuverenitás egyik legfontosabb része, Magyarország ezért semmiképpen nem támogatna olyan javaslatot, amely csökkentené ezt a szuverenitást - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán és a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön.

A miniszter erről azzal kapcsolatban beszélt, hogy csütörtökön kezdődik az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozója, amelynek fő témája az Európát érintő migrációs válság és a terrorizmus elleni küzdelem lesz. Szakértők arra számítanak, hogy az Európai Tanács fel fogja szólítani a miniszterek tanácsát, mihamarabb vizsgálják meg az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozására vonatkozó bizottsági javaslatot.
Szijjártó Péter hozzátette, azzal viszont egyet lehet érteni, hogy olyan esetekben, amikor egy ország nem tudja megvédeni saját határait, mint például most Görögország, legyen lehetőség arra, hogy az adott tagország kérésére, az egyetértésével egy közös európai uniós erő a segítségére siessen.
Ez azonban semmiképp sem keverendő össze a nemzeti szuverenitás "megnyirbálásával" - emelte ki.