2024. április 19., péntek

„Schengen marad„

A migrációról, Európa biztonságáról és brit tagságról vitáztak parlamenti képviselők Strasbourgban

Az európai határ- és parti őrség létrehozásának támogatására és a terrorizmus elleni fellépés terén a szorosabb együttműködésre buzdították az uniós vezetőket a képviselők tegnap az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén, amelyen a csütörtök–pénteki uniós csúcs legfontosabb témáit vitatták meg. Az EP-képviselők elsősorban a határvédelemről és az Egyesült Királyság esetleges kilépéséről vitáztak.

Schengen marad” – szögezte le Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. „Az európai határ- és parti őrség az egyetlen maradandó európai határ védelmét erősíti meg minden, az Unióba be- és onnan kilépő személy kötelező ellenőrzése révén” – mondta.

A legelső feladatunk végrehajtani, amit már eldöntöttünk a bevándorlási válsággal kapcsolatban, de a terrorizmus elleni fellépésünket is jobban össze kell hangolni” – jelentette ki Nicolas Schmit, a tagállamok kormányait tömörítő tanács soros elnökségét ellátó Luxemburg foglalkoztatási minisztere.

Manfred Weber, a néppárti képviselőcsoport német vezetője kijelentette, hogy támogatja a bizottság által benyújtott javaslatot az Unió külső határainak védelméről. A szociáldemokraták olasz frakcióvezetője, Gianni Pittella szintén üdvözölte az Unió külső határainak védelmét célzó javaslatot, ám úgy vélte, szükség van a menedékkérők elosztására vonatkozó új, kötelező mechanizmusra is. Hangsúlyozta, hogy a képviselőcsoport mindent megtesz, hogy az Egyesült Királyságot az Unión belül tartsa.

A liberális frakció elnöke, a belga Guy Verhofstadt az európai vezetőket nem pusztán a határ- és parti őrségre vonatkozó javaslat megvizsgálására, hanem annak elfogadására is bátorította, az esetleges brit kiválással, a Brexittel kapcsolatban pedig arra kérte az EU állam-, illetve kormányfőit, hogy konstruktív szellemben tekintsék át David Cameron brit kormányfő kéréseit. „Itt a lehetőség Európa megreformálására” – fogalmazott Verhofstadt.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője hozzászólásában elmondta, hogy a migrációs válság, a menekültek ügye valódi fordulópont Európa és az Unió történetében. A képviselő úgy vélekedett, hogy Európa vezetői között is vannak olyanok, akik nem valódi megoldásokat keresnek a politikai, gazdasági kihívásokra, hanem „saját politikai pecsenyéjüket sütögetik”. Hozzátette: nem a menekültektől kell megmenteni Európát, hanem a populista politikától.